SOCIETAT
Societat 07/10/2011

El Govern comunica als rectors que podria retallar a les universitats un 5% més l'any que ve

La reducció aquest 2011 ja ha estat del 16%. Els rectors diuen que no conceben més retallades

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl rector de la Universitat de Barcelona i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Dídac Ramírez, ha revelat aquest divendres que la Generalitat estudia retallar l'ensenyament superior un 5% pels pressupostos del 2012. Les negociacions estan obertes, però el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ja va dir en una reunió amb representants de les universitats que la retallada pressupostària es mourà entre la congelació i el 5% de reducció, en funció de les prioritats i de les negociacions amb la resta de conselleries. Aquest 2011 els ingressos de les universitats procedents del Govern ja s'han reduït un 16%.

"No concebo un escenari d'un 5% més de retallada: seria voler dir que el Govern no prioritza les universitats", ha dit Dídac Ramírez als periodistes després de l'acte d'obertura de l'any acadèmic a la UPC.

L'acte l'ha presidit justament el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que ha assegurat que el Govern durà a terme la restructuració del sistema universitari català "escoltant totes les veus" però no deixant-se emportar "per qui cridi més" ni "a cop de titular".

El rector de la UPC, Antoni Giró, que l'ha precedit en la paraula, ha aprofitat la seva funció d'amfitrió de l'acte per reclamar al conseller que les retallades no malmetin els "esforços tan grans dels últims anys" que ha fet Catalunya per esdevenir "el pol de recerca i coneixement més important del sud d'Europa".

"Correm el risc que tot allò que havíem aconseguit consolidar es pugui malbaratar en poc temps", ha advertit el rector, que ha assenyalat que "seria molt difícil, si no impossible, mantenir l'excel·lència si s'amplia el 2012 el percentatge de retallada imposat el 2011", ha dit.

Centenars d'estudiants s'han concentrat fora de la UPC per protestar per les retallades. Després han tallat la Diagonal.

stats