SANITAT
Societat 29/02/2012

La grip i les retallades saturen els serveis d'urgències d'alguns hospitals catalans

L'augment de casos de grip en els últims dies, juntament amb la reducció de llits, ha col·lapsat els serveis d'urgències d'alguns hospitals catalans

L.b
1 min
Aspecte dels passadissos d'Urgències a l'Hospital de Bellvitge/M.GARCÍA

Hospitalet de LlobregatUna desena de pacients en lliteres s'acumulaven aquest migdia en un dels passadissos d'urgències de l'Hospital de Bellvitge a l'espera de ser ingressats al centre o donats d'alta. "L'hospital està funcionant al 85% i l'afluència de pacients ha sobrepassat la capacitat del centre", ha explicat un metge de Bellvitge. Els facultatius expliquen que és "habitual" que cada hivern es formin cues i es col·lapsin les urgències durant l'epidèmia de grip, ja que el virus descompensa les malalties cròniques de molta gent gran, "però enguany, una part de la culpa del col·lapse és que s'ha reduït el nombre de llits per les retallades", diuen. A l'Hospital de Bellvitge s'han tancat tres unitats d'hospitalització, que equivalen a uns 80 llits, i una unitat de cures intensives.

La direcció de l'hospital nega, però, que hi hagi manca de llits i atribueix el problema a un pic de visites per culpa de l'epidèmia de grip, que ja afecta 445 persones per cada 10.000 habitants.

A l'Hospital de la Vall d'Hebron s'han obert 113 llits addicionals per fer front a l'augment de la demanda però els sindicats demanen que es reobrin tots els llits tancats per les retallades. "Tenim molta pressió assistencial i el requeriment d'ingrés és superior al que veiem habitualment i per això hem hagut d'incrementar la capacitat hospitalària", ha explicat el coordinador d'urgències, Xavi Jiménez. "Si de mitjana visitem 45 malalts al dia, aquests últims dies n'estem veient uns 70", afegeix. Es tracta de malalts de nivell 3, és a dir, bàsicament gent gran amb infeccions respiratòries.

No obstant això, el departament de Salut nega que hi hagi cap situació de col·lapse.

stats