Societat 26/08/2013

Un estudi augura que humans i robots es fusionaran d'aquí a una dècada

El catedràtic Antonio López preveu una creixent hibridació entre humans i robots

Europa Press
2 min

MadridEl catedràtic de Treball Social i Serveis Socials de la UNED, Antonio López, ha publicat els resultats d'una investigació en un llibre titulat 'La brecha robótica. Una nueva frontera en el siglo XXI?', en què assegura que la hibridació entre humans i robots, que, a parer seu, serà una realitat generalitzada en "poc més d'una dècada", "provocarà desigualtats socials, econòmiques i culturals".

López destaca en el seu treball que la tecnologia robòtica provocarà canvis que, el 2025, no només permetran "assolir nivells d'automatització cada vegada més alts en sectors tradicionals com l'automobilístic i en sectors clau com el de seguretat i defensa", sinó també "assolir nivells d'automatització superiors al 50% en nombrosos àmbits del sector industrial i del sector serveis".

Hibridació

No obstant això, l'estudi incideix especialment en un suposat increment de la hibridació d'éssers humans i robots i que farà que tots dos "convisquin i interactuïn de forma cada vegada més estreta i en més àrees d'activitat". A més, assegura que la incorporació de pròtesis robotitzades en el cos humà "serà un fet" i donarà lloc a "una creixent fusió entre màquines i persones". "Potser el més íntim d'aquí a uns anys sigui el nostre robot, i per íntim em refereixo a la convivència tant física com psicològica", ha indicat.

En aquest sentit, l'investigador ha recordat com, actualment, la bretxa digital "ha contribuït en moltes ocasions a reforçar les jerarquies i desigualtats existents", i ha mostrat la seva preocupació davant la possibilitat que la inclusió de tecnologia robòtica provoqui que hi hagi "guanyadors i perdedors, amb persones que no puguin o vulguin adaptar-se". Per això, recomana en la seva última obra la necessitat de "prendre consciència" de la manera com es desenvolupa la tecnologia, per tal de reflexionar sobre la necessitat de generar una major inclusió social.

stats