La ronda de Dalt reclama la seva cobertura

Els veïns lamenten el retard en les obres i la incertesa sobre el calendari

"Aquí sempre ens hem sentit com si fóssim barris de segona", explica Xavier Solanas, veí del barri barceloní de Sant Genís dels Agudells, mentre recorre la ronda de Dalt, just davant del Mercat de la Vall d'Hebron. Dos espais que ja haurien de tenir les obres acabades però que van tard. La cobertura de la ronda al seu pas per Horta-Guinardó va ser el projecte amb més suport ciutadà quan, a l'inici del mandat passat, es va obrir el procés participatiu sobre el full de ruta del govern municipal. S'hi van acabar destinant uns 16 milions –que s'han enfilat fins als 17,2 després d'afegir-hi retocs– per a la llosa i la urbanització d'un tram de poc més de 180 metres, el de davant del mercat. Es va dir que aquestes obres estarien enllestides a l'estiu, però encara estan en marxa. I el que més inquieta els veïns de la zona és saber quin pressupost s'assignarà a la cobertura del següent tram, el que ha d'arribar fins al carrer Jericó –avançant en direcció a la plaça Alfono Comín– i que suposaria una inversió d'uns 40 milions d'euros. I, sobretot, assegurar-se el compromís polític que el projecte sencer de cobertura va endavant. 

"Ens sembla bé que cobreixin un altre petit tros, però no és la nostra prioritat. El que volem és que l'Ajuntament es cregui el projecte i que, si cal, busqui finançament on sigui per executar-lo, perquè aquesta no serà una inversió només municipal", defensa Toni Mateo, de l'Associació de Veïns de Montbau. Recorda els "recels" que ja van tenir els comuns el mandat passat amb la cobertura i confia en el soci de govern,el PSC, com a garant que l'obra no s'aturarà.

De moment, el que el projecte té assignat en el pressupost del 2020 són 1,8 milions d'euros, tal com va denunciar el PP en l'última comissió d'urbanisme: 13.000 euros per a la redacció del nou projecte i el gruix per al tram que ja està en obres. Però la regidora del districte d'Horta-Guinardó, la socialista Rosa Alarcón, defensa que l'extensió de la cobertura està preparada per tirar endavant i vol "pressuposar" que el següent tram s'inclourà en el Pla d'Inversions Municipals (PIM). Els comuns, amb tot, es van abstenir en la votació que demanava fixar un calendari i un pressupost per a ronda de Dalt i van votar, per tant, diferent que el PSC, el soci de govern que sempre ha defensat el pla de la cobertura. I això va posar en guàrdia els veïns de les cinc associacions de veïns de la zona, que recorden que l'Ajuntament manté "un deute històric" amb aquests barris, que fa anys que suporten el soroll i la cicatriu que suposa la ronda. Demanen al govern municipal que vegi la macroinvesrió necessària com una oportunitat per millorar el conjunt de la ciutat i no només per als veïns dels barris de muntanya.

A les acaballes del mandat de CiU a la ciutat, la cobertura es va pressupostar en prop de 400 milions d'euros, però el govern de Colau va desestimar el projecte com estava previst i va començar-lo per la part més senzilla urbanísticament i amb més consens. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, que té prevista una trobada amb les entitats veïnals per abordar el tema el pròxim 17 de desembre, va deixar clar en la comissió que caldrà valorar el conjunt d'inversions a fer a tota la ciutat i buscar l'equilibri.

Pel que fa al tram que ja està en obres, la previsió era que la cobertura estigués enllestida a l'agost i totes les pèrgoles previstes licitades durant el 2019. La realitat és que encara s'hi treballa i que la pèrgola més grossa, d'uns 2.000 metres quadrats i afegida a posteriori, no estarà acabada fins al mes de maig, segons admet Alarcón. "L'obra està molt al final", defensa la regidora, que, a més, és veïna de la zona i assegura que s'ha fixat el repte personal de treure l'etiqueta de barris de segona a aquest àmbit. Recorda que el pacte de govern d'esquerres que van segellar comuns i socialistes incloïa el compromís de continuar la cobertura de la ronda.

Retards al mercat

Aquest, però, no és l'únic projecte que acumula retards i desencant a la zona. Les obres del nou mercat de la Vall d'Hebron ja fa mesos que haurien d'estar acabades i, en canvi, encara queden parts importants per culminar per a desesperació dels paradistes. La regidora admet el retard i l'atribueix, sobretot, a problemes de negociació amb l'empresa constructora. Assegura que l'estructura del mercat estarà acabada per Nadal i que quedarà pendent l'esperat ascensor per connectar els barris de la Teixonera i Sant Genís dels Agudells, que hauria d'estar de funcionar a l'estiu; la posada en marxa dels horts comunitaris a la cobertura del mercat, un element que ha complicat molt el conjunt de l'obra; i la urbanització d'un espai al costat de l'entrada principal.

"Això no sembla nou", lamentaven fa unes setmanes alguns paradistes. Sobretot, perquè el terra semblava antic i perquè es mantenia una sensació de provisionalitat en els accessos. El consistori, amb tot, assegura que ja ha trobat la solució per millorar el terra i que el mercat en si estarà acabat per Nadal, un any més tard del previst.

Més continguts de