SOCIETAT
Societat 04/08/2011

L'Hospital Clínic, pioner en l'extracció de ronyons de donants vives per la vagina

A la pacient només li queden dus petites cicatrius de pocs mil·límetres, de les incisions que calen perquè els metges puguin manipular l'instrumental. La nova tècnica ja s'ha aplicat en 32 casos. La primera a explicar la seva experiència ha estat una dona de 69 anys, operada el 2009 per trasplantar l'òrgan al seu marit

Mònica L. Ferrado
2 min

BarcelonaConcepción Jiménez Pérez, de 69 anys, és la primera donant de ronyó viva al món a la qual van extreure un ronyó a través de la vagina. Va ser el 2009 i aquest dijous ha explicat la seva experiència, un cop que l'equip de l'hospital Clínic ja ha fet 31 intervencions més del mateix tipus i ha certificat la validesa de la nova tècnica, pionera mundial i avalada per la revista European Uroloy.

Aquesta nova tècnica estalvia a la donant la ferida de set centímetres que fins ara s'havia de fer amb la laparoscòpia.

Concepción només té dos petits forats de pocs mil·límetres, just els que han calgut perquè els metges poguessin manipular l'instrumental necessari per treballar a la vagina i extreure l'òrgan. A més de no deixar ferides, el postoperatori és més ràpid i menys dolorós.

El receptor del ronyó de Concepció Jiménez va ser el seu marit, Antonio González. Fa 37 anys li van diagnosticar una malaltia que feia que el ronyó només li treballava al 10% de la seva capacitat. Va haver d'entrar en diàlisi. I la seva dona es va oferir com a donant. Dos anys després, està recuperat del tot.

Els especialistes del Clínic també extreuen un ronyó pel melic a homes, amb una tècnica importada dels EUA. Un dels pacients masculins, Xavier Permanyer, també ha participat en la presentació. Li ha donat l'òrgan al seu fill de 37 anys, que ja havia patit el rebuig de tres trasplantaments més.

Amb l'ús d'aquestes tècniques menys invasives s'espera augmentar les donacions de vius, una bona alternativa per reduir la llista d'espera de trasplantaments, segons Antonio Alcaraz, cap del servei d'Urologia del Clínic.

stats