SOCIETAT
Societat 09/04/2011

El viacrucis de la rosa

La coincidència de Sant Jordi i Setmana Santa fa caure la previsió de venda de roses un 30%

Acn
2 min
Rosa a Vilassar de Mar

Vilassar de MarLa rosa, la flor per excel·lència durant la diada de Sant Jordi, patirà el seu particular viacrucis aquesta Setmana Santa. Els productors calculen que la coincidència en el calendari de les dues festes farà caure les vendes al voltant d'un 30% dels prop de sis milions de roses que es van vendre l'any passat. Tenint en compte aquesta dura circumstància, però, des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya no perden l'optimisme. El portaveu de l'ens, Jordi Rodón, explica a l'ACN que la davallada de la rosa es veurà compensada, en part, per la venda de la flor tallada que decora els passos de Setmana Santa. Així, el sector calcula que en total el volum de negoci caurà "només" un 10%.

L'última vegada que Sant Jordi va caure en festiu i dins de la Setmana Santa va ser l'any 2000. Era Diumenge de Resurrecció i llavors la venda de roses va caure un 33% respecte l'any anterior. Els productors estimen uns resultats similars per aquest any, en que el dia de Sant Jordi, el 23 d'abril, és també Dissabte de Pasqua.

El portaveu del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Jordi Rodón, lamenta aquesta coincidència. Explica que Sant Jordi és la primera cita important de l'any pel sector de la flor i habitualment és un dia que "ajuda tot el sector a remuntar" les vendes. Aquest any, però, afirma que serà una "mala diada" per la rosa.

Desaparició d'un cultiu "senyor"

La coincidència amb Setmana Santa no és l'únic viacrucis que travessa la rosa, almenys la que es cultiva a Catalunya. La forta competència de productors estrangers, com els kenians o els holandesos, fa que cada vegada sigui més difícil mantenir el cultiu de la rosa a Catalunya. Del total de flors que es venen cada Sant Jordi, només un 20% creix a Catalunya. La resta és rosa d'importació.

Un dels pocs que encara manté el negoci, més per un motiu "romàntic" que no pas econòmic, és en Jaume Cuquet, a la seva finca de Vilassar de Mar (Maresme). Dels 7.000 m² de rosa que cultivava anys enrere, actualment només en planta 2.500 m². "Hi ha molta competència de fora a uns preus amb els quals no podem competir, i cada vegada més s'està canviant a cultius alternatius", es lamenta.

stats