Rouco Varela s'acomiada alertant de les "possibles ruptures insolidàries" d'Espanya

El cardenal deixa la presidència de la Conferència Episcopal

El cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, ha alertat aquest dimarts que Espanya té "greus" problemes d'identitat i que està amenaçada per "possibles ruptures insolidàries". Rouco ho ha dit en el seu últim discurs com a president de la Conferència Episcopal, davant l'assemblea plenària que ha d'escollir el seu successor. Rouco també ha remarcat l'"agreujament" del problema de la "possible ruptura de la unitat d'Espanya" i ha denunciat que el nivell intel·lectual del discurs públic "és més aviat pobre", afectat pel "relativisme i l'emotivisme".

Un cop més, el cardenal ha lamentat la "crisi profunda" del matrimoni i la família, l'"envelliment" de la societat i la cultura "disgregadora i materialista de tenir i gaudir".

"La situació no és fàcil", ha dit Rouco en el seu discurs. Amb tot, ha afirmat que els bisbes espanyols no estalviaran esforços per "obrir nous camins a l'Evangeli" en "un veritable estat de missió permanent".

Ha recordat que la Conferència Episcopal es va idear a Madrid el 1965, tot i que no va ser fins un any després quan es va celebrar la primera assemblea plenària que va aprovar els primers estatuts, i també ha repassat els grans documents publicats per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) en aquests gairebé cinquanta anys d'història.

Segons ha recordat, alguns d'aquests documents es van publicar amb motiu de les vuit visites dels diferents papes o arran de l'aprovació de la Constitució o per abordar el tema del terrorisme i "les seves arrels en determinades ideologies, com els nacionalismes".

Sobre les "postures nacionalistes", Rouco s'ha referit a una declaració ja feta a la comissió permanent de la CEE d'octubre de 2012, en què es va dir que les "propostes polítiques encaminades a la desintegració unilateral de la unitat cultural i política" d'Espanya causen "una greu inquietud i, d'acord amb la doctrina social catòlica sobre la secessió, no són moralment acceptables".

La crisi econòmica també ha estat present en el discurs de Rouco, que ha situat el tractament d'aquest tema en el marc de "la profunda crisi religiosa, moral i cultural" que vivim i que afecta de manera especial les famílies, els joves i els emigrants.

Ha reconegut que el matrimoni i la família no són "una realitat exclusiva o particular dels cristians", però que l'Església ha d'ajudar "quan no són reconeguts ni protegits per la societat ni per les lleis de manera adequada a la seva pròpia naturalesa i a la seva rellevància humana".

Així, ha criticat que "la tutela del dret a la vida" s'hagi enfrontat els últims anys a "nous reptes", tant en el principi de l'existència com en el seu final, i ha denunciat la "il·licitud" de la reproducció humana artificial. També ha criticat les "pràctiques injustes" autoritzades per llei a Espanya sobre aquest tema o sobre o la regulació de l'avortament i del procés a la fi de la vida.

"S'ha fet molt" però "queda molt més per fer", ha resumit el cardenal arquebisbe de Madrid, que ha conclòs reflexionant sobre si seria "convenient" renovar els estatuts de la CEE per a "una major participació" de tots els seus membres, i assegurant que la gran tasca pendent és la de "la missió", a la qual convida el papa Francesc.

Rouco Varela, l'home que ha frenat la renovació de l'Església

Més continguts de