Societat 10/11/2011

Russia treballa contrarrellotge per savlar la seva sonda a Mart

La sonda Fobos-Grunt està atrapada a l’òrbita terrestre, no engega motors i si no es redreça en tres dies començarà a caure cap a la Terra. Per altra banda, avui els americans presentaran detalls sobre la seva missió a Mart, el Mars Science Laboratory, que sortirà el 25 de novembre.

Mònica L. Ferrado
2 min

Russos i americans tenen els ulls posats a Mart. Els científics de la NASA, amb expectació perquè preparen una nova missió per finals de mes. I els russos amb preocupació, per què treballen contrarellotge per salvar la sonda russa Fobos-Grunt, que dimarts a la matinada es va llençar amb destí a una lluna de Mart. Està atrapada a l’òrbita terrestre per què no es van engegar els motors que havien d’impulsar-la per a que es situés a l’orbita correcta. Tenen menys de tres dies per a reprogramar el seu sistema i aconseguir que encengui els motors que l’han d’impulsar cap a la lluna de Mart, Fobos, on ha de recollir mostres geològiques i portar una altra petita sonda que té a l’interior amb bacteris. Si no ho fan en aquest temps, la sonda haurà baixat fins a un punt en el que será imposible reiniciar el viatge a Mart ja que no tindrà prou combustible. En aquest cas, en dues setmanes més acabarà caient sobre la Terra.

Dimarts a la nit, es va llançar des de Baikonur, al Kazajstan, el cohet Zenit que transportava la sonda. Al cap d’una estona, es van separar correctament i la sonda es va situar en l’orbita terrestre a partir de la qual, per si mateixa, havia d’encendre motors i pujar amunt per a iniciar el seu viatge a Mart. Però la programació d’aquesta operació va fallar i es troba atrapada en aquest punt.

La missió Fobos-Grunt ja va neixer marcada per la incertesa i marcada per la polèmica de fracassos anteriors. Els seus antecedents es remunten a fa 15 anys, quan els russos van perdre la sonda Mars 96 i es va decidir reprendre els seus plans d’anar a mart repescant el projecte d’enginyeria que s’havia desenvolupat amb dues missions anteiors que també es van perdre, Fobos-1 i Fobos-2.

El llançament de Fobos-Grunt estava programat pel 2009, però es va retrasar dos anys per problemes tècnics. L’estació rusa també havia de posar en òrbita marciana al mini-satèl·lit científic xinés Yinghuo-1.

Per altra banda, la NASA donarà a conèixer avui mateix en roda de premsa els detalls sobre el llançament del Mars Science Laboratory (MSL), una missió que ha de portar a l’espai un vehicle, el Curiosity, per explorar la superfície del planeta vermell. El seu llançament està previst pel 25 de novembre. Investigadors del CSIC han participat en el disseny del vehicle.

stats