TURISME
Societat 27/05/2012

Els russos animen el sector turístic català

La presència de turistes russos creixerà un 40%. Està previst que deixin 1.500 milions d’euros a Catalunya. Són cultes, tenen diners i busquen museus, espectacles i gastronomia, a part de sol i platja.

Thaïs Gutiérrez
3 min
UNA ESTADA LLARGA  La Nataixa ha vingut tres setmanes a l'Hotel Caprici Verd, a Santa Susanna. A part d'anar a la platja també vol visitar Barcelona.

BARCELONAEls turistes russos se saben de memòria quin any va morir Gaudí. I són capaços de reservar amb mesos d'antelació una entrada per al museu Dalí, de Figueres. Adoren El Corte Inglés i la Roca Village, i tastar una paella en el millor restaurant del passeig marítim demanant el vi més car de la carta per acompanyar. "Els russos són turistes diferents dels britànics i els alemanys, que durant tant de temps han estiuejat aquí, dormint en hotels econòmics i gastant-se pocs diners", diu Joan Pasqual, director general de NT Incoming, l'agència que l'operador turístic líder a Rússia, Natalie Tours, té a l'Estat. "Són gent molt culta, amb un poder adquisitiu alt i moltes ganes de gaudir del bon temps, de la cultura, la gastronomia i les compres", explica aquest expert, que fa anys que porta turistes de la Federació Russa a Catalunya. "Els nostres guies han d'estar preparadíssims", confessa. "Si de vegades s'equivoquen o es confonen, els visitants els corregeixen i, fins i tot, afegeixen informació que el guia no sabia", diu Pasqual.

Creixement destacat

Rússia serà el mercat clau per al turisme aquest any 2012, perquè creixerà a uns nivells que cap altre mercat europeu pot igualar, i pot ajudar a salvar la temporada a alguns destins de costa que estan patint molt la crisi. Segons les previsions del Govern, enguany el nombre de visitants russos creixerà un 40% respecte a l'any passat i se superaran els 750.000 turistes. L'objectiu fixat per la Generalitat és superar el milió de turistes de la Federació Russa per al 2013. "És un mercat emergent amb un gran potencial de creixement", comenta Xavier Espasa, director de l'Agència Catalana de Turisme. "Actualment, hi ha 12 milions de russos que viatgen cada any pel món. Tot i que el seu destí preferit és Turquia, entre els destins europeus que més valoren hi ha Catalunya", diu Espasa.

El motiu del creixement del nombre de turistes russos és, segons Espasa, doble. D'una banda s'ha agilitzat molt el tema dels visats, que fins fa pocs anys era un malson que feia enrere molts visitants. El segon motiu és "l'excel·lent tasca de promoció de Catalunya" feta a Rússia. Com a conseqüència, han augmentat molt les rutes aèries amb la Federació Russa. A l'estiu hi ha fins a 42 freqüències per setmana que connecten Barcelona amb diverses ciutats russes.

1.500 milions d'euros

Pasqual explica que els russos van descobrir Catalunya amb els Jocs Olímpics de Barcelona. "Van posar la ciutat al mapa i els van entrar ganes de venir", diu. Primer es van decantar per la Costa Brava, però aviat van tirar cap a la Costa Daurada, el destí que ara aglutina el 45% dels russos que arriben a Catalunya.

"A la costa de Tarragona els ha anat molt bé l'allau de turistes que s'està vivint en els últims anys", afegeix al seu torn José Antonio Duro, professor de la Universitat Rovira i Virgili i expert en turisme. "La Costa Daurada era un destí que rebia molts visitants de l'Estat i que ha vist que les xifres baixaven molt des de l'inici de la crisi. Els russos els han servit per reequilibrar la balança", comenta Duro. Espasa també coincideix que l'increment de turistes russos ha servit per dinamitzar tot el territori. "Van a Port Aventura, a Reus a comprar i d'excursió a les Terres de l'Ebre", destaca Espasa. Segons els hotelers i turoperadors, els visitants se'n van satisfets de les seves estades a Catalunya. A NT Incoming tenen un 32% de repetidors cada any, una xifra molt més alta que els altres mercats.

Un tema molt important per a aquests turistes, segons tots els experts, són les compres. Segons Oriol Miralbell, professor de la UOC, "els russos consideren que aquí els productes de marques de moda o de joieria són molt més barats, i els encanta comprar". "Per això, llocs com el passeig de Gràcia i la Roca Village són una parada obligada del seu viatge", afegeix. La despesa mitjana d'aquests visitants és molt més elevada que la dels europeus.

Per a aquest 2012, el Govern calcula que els russos deixaran 1.500 milions d'euros a Catalunya, un 120% més que l'any passat. Pasqual, que fa anys que treballa amb aquest mercat, confirma la importància del shopping per als russos i explica que en moltes botigues ja hi ha dependents que atenen en rus "perquè els comerciants hi han vist un gran potencial". "Tendeixen a pensar que el més car és el millor i això als botiguers els encanta", sentencia el portaveu de NT Incoming.

stats