TURISME
Societat 27/06/2013

Els russos i els nord-americans aguanten el turisme català

Catalunya rebrà aquest any un 8,8% més de turistes estrangers

Albert Solé
2 min

Barcelona.Quan encara no es veu la llum al final del túnel de la crisi, el sector turístic català aconsegueix mantenir-se. Les xifres sobre l'augment del turisme estranger, en especial el dels mercats emergents -Rússia i Estats Units al capdavant-, compensen el descens del mercat espanyol. L'activitat turística estrangera creixerà aquest 2013 un 5,1% respecte al 2012, segons la previsió de l'Índex d'Activitat Turística que publica anualment -des de fa 12 anys- la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L'informe calcula que vindran un 8,8% més de turistes de fora de l'Estat (15,7 milions) i gastaran un percentatge semblant més (13.400 milions d'euros).

L'any passat l'augment va ser més gran, però segons el director tècnic de l'estudi, el professor Juan Antonio Duro (URV), el més important és que marca una tendència positiva de quatre anys seguits de creixement després del cop del 2009, un any negre per al sector turístic.

El mercat italià cau en picat

El creixement del turisme es produeix, sobretot, gràcies als mercats emergents, ja que des del 2009 ha caigut el mercat tradicional europeu, com Holanda, Alemanya, Bèlgica, i sobretot Itàlia. En el cas italià, es calcula que es reduirà un 12,6% respecte al 2012. Només els francesos i britànics mantenen una tendència positiva. Les destinacions especialitzades en turisme estranger notaran menys la crisi, i Catalunya hi és al capdavant. Segons l'Índex de la UAB, mentre que el nombre de turistes que visitarà Catalunya el 2013 creixerà al voltant d'un 10%, a Espanya ho farà al voltant del 3%.

Les bones dades per al sector turístic català tenen una traducció lògica en l'economia del país. Mentre que cada any s'han perdut llocs de treball, el turisme en crea. La restauració i l'hostaleria en concret han creat un 10,2% d'ocupació neta des del 2009, mentre que l'economia catalana en general n'ha destruït un 7%. Per demarcacions, Barcelona ha creat un 13,4% d'ocupació, seguit de Tarragona amb un 11,8%.

Ajuda al turisme del Pirineu

CiU ha presentat una proposició de llei per reclamar a l'Estat que apliqui un IVA turístic superreduït (4%) a la Vall d'Aran, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la vall de Benasc durant els anys 2013 i 2014 per pal·liar els efectes de les inundacions de la setmana passada. El Gremi d'Hostaleria de la Vall d'Aran va demanar la setmana passada l'exempció de la taxa turística de la Generalitat durant dos anys, i no ha rebut resposta.

stats