SOCIETAT
Societat 20/04/2011

La Sagrada Família encarrega als Mossos la revisió del seu pla de seguretat

El Patronat i la parròquia estudien en quin espai es podran oficiar de forma provisional les misses després de l'incendi d'aquest dimarts

Efe
3 min

BarcelonaEl Patronat de la Sagrada Família ha encarregat als Mossos d'Esquadra la revisió del pla general de seguretat del temple amb el propòsit d'evitar incidents com el provocat ahir per un home que va incendiar la sagristia de la basílica. El president de la junta del Patronat, Joan Rigol, ha explicat que ha sol·licitat a la policia catalana un estudi sobre els riscos als quals està exposat el temple i les mesures de vigilància que caldrien per garantir al màxim possible la seva seguretat.

El propòsit de la presidència del Patronat és reforçar la seguretat de la Sagrada Família per evitar que puguin repetir-se incidents com el d'ahir, especialment a la cripta de la basílica, patrimoni de la Humanitat i d'accés lliure i gratuït, atès que es tracta de la parròquia del barri. Una vegada la policia catalana lliuri a la junta els seus informes sobre els punts febles en seguretat del temple gaudinià, Rigol ha assegurat que en el termini d'unes dues o tres setmanes convocarà els vocals de la fundació que gestiona la Sagrada Família perquè aprovin les noves mesures de vigilància propostes.

L'emblemàtic temple de Gaudí està gestionat des de 1895 per una fundació eclesiàstica que s'encarrega d'administrar els pressupostos -només amb finançament privat- i executar el projecte de construcció, encara que la direcció i coordinació de les obres es deleguen a una persona aliena a l'àmbit religiós, càrrec que actualment ocupa Joan Rigol. El president del Patronat ha admès que garantir al cent per cent la seguretat en la Sagrada Família "és impossible", tenint en compte els 12.000 visitants que rep diàriament, però creu que incidents com el d'ahir recomanen millorar els sistemes de vigilància i prevenció.

De tota manera, el president de la Junta recorda que "els millors museus del món", amb extremes mesures de seguretat, han estat víctimes d'atacs al seu patrimoni artístic. D'una altra banda, els treballs de restauració de la cripta de la Sagrada Família, les parets de la qual van quedar ahir ennegrides pel fum encara que sense danyar-se el patrimoni de Gaudí, encara no s'han iniciat, atès que l'accés al recinte està vetat a l'espera que la companyia asseguradora ho examini per avaluar la magnitud dels danys.

Una vegada els perits de l'asseguradora elaborin el corresponent informe de danys, els tècnics iniciaran les obres de restauració de la cripta, que començaran amb la neteja dels murs afectats pel fum. Precisament, la cripta de la Sagrada Família va ser restaurada fa un any i mig, una rehabilitació que ara caldrà abordar des de l'inici. També caldrà rehabilitar la sagristia de la cripta, l'espai de 10 metres quadrats que ahir va ser arrasat per les flames en un foc que es va propagar amb rapidesa a causa del material combustible que s'acumulava: mobiliari, indumentària sacerdotal, llibres i un altell de fusta.

Mentre no estigui operativa la cripta, la parròquia de la Sagrada Família oficiarà de forma provisional les misses al deambulatori de l'absis. Segons el rector, la cripta, que encara fa olor de cremat, ha quedat ennegrida pel fum i a més s'ha quedat sense llum perquè el quadre elèctric ha quedat totalment socarrimat. La cripta, que ara quedarà inutilitzada durant un període indeterminat de temps fins que es pugui tornar a restaurar, acollia des de Nadal de 2009 les misses diàries de la parròquia del barri de la Sagrada Família.

stats