Societat 18/04/2011

El jutge investiga els incidents de la localitat gironina de Salt del mes de març

Els mossos identifiquen i criden a declarar a tots aquells que van ocasionar aldarulls a la localitat per la mort d'un jove, entre els quals hi ha els autors de les amenaces a l'alcaldessa Iolanda Pineda

Redacció
2 min

BarcelonaEl Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona ha obert una investigació d'ofici arran dels incidents que hi va haver a Salt (Gironès) aquest passat març. El vespre del dia 21, poc abans que comencés el ple municipal, es va convocar una concentració silenciosa davant l'Ajuntament en suport al jove mort al municipi.

El que havia de ser un acte pacífic, però, aviat va degenerar en aldarulls. La concentració va congregar unes 500 persones i algunes d'elles van encendre els ànims de la resta amb crits i -fins i tot- insults cap a l'alcaldessa. Els manifestants van omplir les portes de l'ajuntament de cartells, van acusar Iolanda Pineda de no fer res per ajudar-los i li van arribar a dir "assassina".

Després que un fort desplegament policial impedís que la multitud entrés al ple, els manifestants van fer una marxa improvisada pel municipi. Durant el recorregut, els concentrats (la majoria, joves) van tallar el trànsit al passeig països Catalans i es van arribar a enfrontar amb els mossos davant la seu de la Policia Local. Fins i tot, després, alguns van arribar a portar la protesta fins a les portes de casa l'alcaldessa.

Ara, arran de la investigació oberta pel jutjat, els Mossos d'Esquadra estan identificant aquells qui van insultar i amenaçar l'alcaldessa. Els agents estan repassant els vídeos i les fotografies que es van fer aquell vespre i estan citant a declarar a comissaria tots aquells qui van encendre els ànims.

Les declaracions de tots els identificats es fan en seu policial i en presència d'un advocat. Després, els Mossos d'Esquadra remetran tot aquest material als jutjats, que l'estudiarà i decidirà si imputa algun delicte o falta a les persones identificades.

Precisament, divendres passat els agents van citar a declarar a una jove de 30 anys, que el dia dels aldarulls cridava a les portes de l'ajuntament. La noia, que té 30 anys i acumula antecedents, va anar a comissaria el dissabte però es va acollir al seu dret a no declarar.

En una de les gravacions que hi ha penjades a internet, aquesta noia apareix enfilada a un banc increpant l'alcaldessa. La jove diu a Iolanda Pineda que "doni la cara", culpabilitza els immigrants de la inseguretat i diu que "fa por viure a Salt".

L'alcaldessa de Salt ha recolzat la investigació judicial i ha afirmat amb contundència que l'acció dels manifestants que la van increpar i insultar "no pot quedar impune". En un comunicat emès aquest migdia, Iolanda Pineda diu que "les persones han de ser responsables dels seus actes, i si cometen un delicte encara més".

"La mateixa pressió policial que va caure sobre el presumpte autor de la mort d'Òscar Cruz, ha de caure sobre els que van amenaçar-me com a alcaldessa de Salt", afirma Pineda a l'escrit. I hi afegeix: "Amagar-se darrere d'una manifestació per amenaçar-me a mi i a la meva família, per anar fins a casa meva, no pot quedar impune, com no quedarà impune una mort al carrer".

Iolanda Pineda clou el comunicat amb una afirmació contundent: "La policia i la justícia només persegueixen delinqüents. Fan el seu treball i punt. Aquesta és la garantia que el sistema funciona i és igual per a tots, sense excepcions".

stats