Salut
Societat 10/03/2011

Marina Geli tem que el Govern vulgui "canviar el model de sanitat pública, universal i equitativa"

L'exconsellera de Salut carrega contra les retallades anunciades pel seu successor, Boi Ruiz

Redacció
2 min
RutiAlmenys, Basicament

BarcelonaMarina Geli, consellera de Salut de l'anterior Govern, critica avui en una entrevista al diari El PaísEl País la política de retallades en l'àmbit sanitari que impulsa l'actual responsable del càrrec, Boi Ruiz. Geli sospita que el Govern actual "vol canviar el model de sanitat pública, universal i equitativa", ja que alhora que "llança consignes que creen incertesa sobre el sistema públic", Boi Ruiz "convida els ciutadans a pagar-se una mútua".

L'exconsellera considera que "deixar de gastar en salut és perdre qualitat en un sector que és un motor econòmic amb gran capacitat de retorn a la societat", i recorda que a molts països s'ha retallat "en tots els àmbits excepte en salut". En sanitat "no s'ha de retallar", assegura Geli, sinó "posar-hi diners quan n'hi ha i reduir la despesa" quan en falten, és a dir, "seguir gastant, però menys". En aquest sentit, Geli adverteix que "hi ha mesures que permeten guanyar avui però perdre molt en poc temps", i reclama a l'executiu que expliqui "com retallaran 1.000 milions sense que es perdi la qualitat del servei". Segons la seva opinió, aquesta retallada serà "un pas enrere que costarà molt de recuperar", i assegura que els ciutadans ho perceben com "una pèrdua de drets".

En opinió de l'exconsellera, Ruiz "està infonent por a cop de titular", i destaca que "no es pot governar generant desconfiança en un servei molt valorat pels ciutadans". En aquest sentit, destaca especialment dos aspectes. D'una banda, la voluntat de l'actual Govern d'acabar amb "l'època de fer molts hospitals de proximitat", ja que, segons ella, "més hospitals no és sinònim de més despesa", i ho exemplifica: "Girona és la regió amb menor despesa en salut, i és precisament on hi ha més hospitals comarcals". I de l'altra banda, Geli també critica l'anunci que s'allargaran les llistes d'espera: "És un gran pas enrere. Ens ha costat molt arribar a l'actual situació", recorda, i afegeix que "180 dies ja són molts".

Finalment, Geli defensa la gestió dels Governs dels quals ella va formar part: "És objectivament fals que haguem estat uns malgastdors. Puc afirmar categòricament que en els últims set anys hem fet una política d'austeritat i reformes que ens han permès estalviar sense retallar". En aquest sentit, ha assegurat que el desviament de 800 milions d'euros en el pressupost de Salut del 2010 "és atribuïble gairebé en la seva totalitat a la partida farmacèutica", i en culpa el govern de l'Estat, que va posar en pràctica el seu pla d'estalvi més tard del que estava previst.

stats