Societat 03/10/2011

Salut distribueix 1,2 milions de vacunes contra la grip

El departament fa una reserva de 30 milions d'euros per a un cas eventual d'epidèmia

Acn
2 min

BarcelonaAquest dilluns comença la campanya contra la grip. Entre el 3 d'octubre i el 30 de novembre el departament de Salut preveu distribuir 1,2 milions de vacunes arreu del territori. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha defensat que, tot i les retallades, el sistema sanitari català està preparat per atendre una possible epidèmia. En aquest cas, la conselleria disposa d'una reserva de 30 MEUR en cas que faci falta activar els mitjans tècnics i de personal per afrontar aquesta possible situació. Amb aquest import es podrien atendre uns 14.000 ingressos hospitalaris més i contractar el personal necessari. A banda de la vacunació, el conseller ha fet especial èmfasi en la necessitat de l'autocura.

La campanya durarà dos mesos, temps durant el qual s'han de vacunar els grups de risc com són les persones a partir de 60 anys, els pacients amb malalties cròniques, els professionals sanitaris i els que treballen amb persones considerades de risc, així com els ciutadans que realitzen serveis per a la comunitat, com poden ser policies o bombers.

En total es repartiran 1.270.000 dosis de la vacuna, que enguany inclou les tres soques recomanades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS): A/Califòrnia/7/2009 o H1N1 (la coneguda com la de la Grip A), A/Perth/16/2009 i B/Brisbane/60/2008. Es tracta de les mateixes soques que el 2010, però es recomana a les persones que ja es van vacunar l'any passat que ho tornin a fer.

El departament també ha recordat l'existència del telèfon de Sanitat Respon, ja que ha defensat que a vegades hi ha dubtes que es poden solucionar sense anar als centres d'atenció primària i contribuir així a baixar la pressió assistencial.

Segons dades del departament, en la campanya anterior es van detectar 517 casos greus, dels quals el 41% va requerir ingrés a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i 63 van morir. Els afectats eren persones de 0 a 93 anys i el 55,5% presentaven factors de risc.

stats