SOCIETAT
Societat 03/10/2011

Salut garanteix un temps màxim d'espera de 45 dies per a les operacions de càncer

La conselleria de Boi Ruiz vol evitar que es disparin les llistes d'espera oncològiques després que en els darrers dies s'hagin denunciat casos de retards de fins a tres mesos

Joan Serra / Acn
3 min

BarcelonaEl departament de Salut de la Generalitat garantirà que les intervencions quirúrgiques de càncers es facin en un termini màxim de 45 dies, segons ha anunciat avui el conseller Boi Ruiz. D'aquesta manera es vol evitar que a causa de les retallades i la reordenació de serveis s'incrementin els temps d'espera per a la cirurgia oncològica. Precisament, aquesta mesura es pren després que professionals de diversos hospitals hagin denunciat públicament que a causa del tancament de quiròfans s'han incrementat les llistes d'espera d'operacions de càncer, que en alguns casos acumularien tres mesos de retard. Segons les últimes dades facilitades per Salut, corresponents al mes de juny, els processos oncològics es resolen en un termini 32 dies de mitjana.

Els malalts de càncer hauran de ser operats en un màxim de 45 dies, excepte els de pròstata, i els de cor en dos mesos. Aquesta és una de les principals novetats del nou model de llista d'espera que prepara el departament de Salut i que aquest dilluns ha presentat el conseller de Salut, Boi Ruiz. El model, que ha de ser debatut ara per tots agents del sector i aprovat pel Govern, prioritzarà el criteri clínic i es tindrà en compte com afecta la malaltia a cada pacient per tal que "qui pugui esperar més" ho faci, segons ha explicat Ruiz.

Ruiz ha explicat que per sobre de totes les malalties es prioritzaran els pacients que pateixen càncer o els que tenen una afectació del cor. En aquests dos casos s'han establert el que han anomenat circuits ràpids que garantiran que els processos oncològics s'operaran en un màxim de 45 dies, excepte el de pròstata que es farà en dos mesos, i els cardíacs en dos mesos. Aquest temps màxim s'inclourà en els contractes entre els centres i el CatSalut. El conseller ha assegurat que els hospital no els podran incomplir perquè l'administració revisarà les llistes i, en cas que s'estigui al límit, es buscarà una solució. Actualment les cirurgies cardíaques valvulars i coronàries es resolen en un termini mig de dos mesos, mentre que els processos oncològics s'intervenen en una mitjana de 32 dies.

El nou model també modifica el concepte d'un període màxim de sis mesos per a totes les operacions garantides. En total hi haurà 12 operacions amb temps de garantia i el termini passarà a ser flexible: dels 45 dies a l'any segons la gravetat del pacient.

Actualment una comissió d'experts està treballant per delimitar exactament quins seran els criteris escollits per fer les prioritzacions i està previst poder arribar a un consens a finals d'octubre. Fins ara, els resultats preliminars han establert per exemple tenir en compte quin és el grau de dolor que té el pacient, quina ha estat la progressió de la malaltia, quines són les limitacions que li suposa per a la seva activitat diària o quin és el seu rol social.

Paral·lelament, es crearan comissions de seguiment a cada regió sanitària en la que participaran els clínics, les direccions dels hospitals i el CatSalut que s'encarregaran de fer un seguiment de les llistes, analitzar i gestionar els fluxos entre centres i corregir la variabilitat en la indicació clínica. Aquests grups es reuniran un mínim de tres cops a l'any. Així, un pacient haurà de ser operat dins del termini de garantia segons la gravetat del seu cas. Les comissions s'encarregaran de que això sigui així i en cas d'estar arribant al límit serà el Servei Català de la Salut el que es posarà en contacte amb el pacient "per trobar una solució", primer dins del mateix centre i després donant-li l'oportunitat de que s'operi en un altre centre de la seva regió sanitària, segons ha explicat Ruiz.

El conseller ha dit però que tot i que a partir d'ara hi hagi operacions que abans tenien un temps de garantia i ara no, això no vol dir que no s'operarà al pacient sinó que es considera que són afectacions no tan urgents i que poden esperar. Tot i això, el gerent de Compra i Avaluació de Serveis del Departament, Josep Maria Argimon, ha explicat que aquests pacients continuen fent-se els seus controls i si es considera que necessiten operar-se, se'ls operarà.

L'entrada en funcionament d'aquest nou model es podrà aplicar a partir de que el Govern aprovi el nou decret. Abans però el conseller ha mostrat la seva voluntat d'arribar a un consens amb tos els agents del sector, cosa que espera fer en les properes dues setmanes. Aquest dilluns ha tingut el primer contacte amb els implicats i ha assegurat que la primera impressió era "una bona recepció".

stats