Societat 07/06/2020

La primària reclama poder liderar el rastreig de contactes i critica l'externalització

La Generalitat ha contractat una filial de Ferrovial per 17 milions d'euros mentre en destina 4,5 a reforçar els CAP

Germán Aranda Millán
3 min
El doctor Pacheco amb la senyora Carme i el senyor Valentí, al menjador de casa seva

BarcelonaLa subcontractació de Ferroser, filial de la multinacional Ferrovial, per fer el rastreig de contactes dels positius per covid-19 ha molestat els sanitaris i molt especialment els metges d'atenció primària, que, pel contacte directe que han tingut amb els pacients, creuen que se n'haurien hagut d'ocupar ells.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat en una entrevista amb RAC1 aquest diumenge que els nous scouts de Ferroser, contractats pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), faran "un reforç de trucades en l'atenció no presencial" per millorar la vigilància epidemiològica, ja que no hi ha temps per la licitació pública, i que això no interfereix en la tasca dels CAP de fer els seus seguiments de pacients i de contactes. No ha precisat, però, com es repartiran els 17 milions d'euros, però sí el motiu de contractar una empresa de serveis, ja que no es tracta d'una tasca mèdica, sinó més administrativa.

Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, CAMFiC, el seu president Antoni Sisó no entén aquesta decisió per quatre motius. En primer lloc, afirma, "des del punt de vista social no s'entén que la sanitat externalitzi serveis". En segon lloc, perquè des d'un punt de vista legal creu que "es podria donar una transferència de dades de la sanitat a una empresa privada" i alerta que amb això "s'ha d'anar molt amb compte". Per a Sisó, a més, en tercer lloc, hi ha una qüestió "professional" que defensa d'acord amb les seves converses amb altres comunitats i societats científiques: "La vigilància epidemiològica ha fracassat durant la primera onada", diu. Aquest fracàs, per tant, justificaria que Salut Pública traspassés a Atenció Primària aquests rastrejos o que com a mínim els recursos destinats fossin repartits entre Salut Pública i Atenció Primària, "que és qui coneix els pacients i els seus contactes més pròxims". Es pregunta també "quants rastrejadors es contractarà".

Per acabar, als sanitaris els ha molestat l'aspecte "comunicatiu" de la decisió. "No pot ser que jo i la immensa majoria ens assabentem de tot això per la premsa", explica. La notícia, amb el contracte ja signat, va ser publicada divendres a El Confidencial, amb una còpia del document de l'adjudicació. A la web de contractació pública de la Generalitat apareix el 29 de maig com a data d'adjudicació del contracte.

Les raons per les quals s'escull una empresa de neteja i serveis depenent d'una multinacional i les raons del contracte no han sigut encara explicades amb claredat pel Govern. Una font tècnica de Salut, de fet, reconeix que "és probable que hagin dolgut més a l'atenció primària els 17 milions" que s'hi destinen, sobretot en relació amb els 4,5 milions d'injecció d'emergència que rebran els CAP durant l'estiu.

Aquesta mateixa font reconeix que "es va comunicar tard i malament", però justifica l'externalització perquè l'atenció primària "no té prou recursos" i creu que és un tipus de feina que poden assumir professionals com estudiants de medicina o infermeria que han de fer entrevistes "feixugues" i marcades per una normativa extensa, amb l'objectiu de buscar tots els contactes pròxims d'una persona contagiada, que podria suposar massa càrrega de temps per a l'Atenció Primària.

El Col·legi de Metges s'ha posicionat radicalment en contra d'aquesta decisió i ha demanat a Salut que rectifiqui. El seu vicepresident, Jaume Sellarès, es pregunta: "Qui trucarà a aquests pacients?" "Si et truca el teu metge de l'ambulatori et dona certa tranquil·litat, però que et truqui un senyor del SEM preguntant amb qui has estat pot ser estrany i tenir com a resposta: «I vostè qui és?»". Per a ell, la discussió no és tant si ho fa una empresa privada o externalitzada, sinó que ho hauria de liderar Atenció Primària. "Que per fer tot el que necessita d'extra el CAP s'inverteixin 4 milions i per al rastreig 17... no sé com ho han comptat", conclou.

stats