AVENÇOS MÈDICS
Societat 17/03/2011

Neix a Barcelona el primer nadó lliure del gen que causa el càncer de mama

L'Hospital de Sant Pau i la Fundació Puigvert, en col·laboració amb Reprogenetics, han realitzat per primer cop a l'Estat espanyol un diagnòstic genètic preimplantacional (DGP) per evitar la transmissió d'una mutació del gen BRCA1, que implica un alt risc de patir càncer de mama i ovari

Lara Bonilla
1 min

BarcelonaEl procediment ha finalitzat amb el naixement d'un nadó sa no portador de la mutació genètica. La Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida va autoritzar l'abril del 2009 el procediment, ja que la mare presentava antecedents familiars de càncer de mama i ovari d'aparició precoç. A quatre familiars directes d'entre 23 i 54 anys, –entre elles la mare, que va morir– els havien diagnosticat càncer de mama.

La parella va decidir llavors sotmetre's a a un tractament de fecundació in vitro i de diagnòstic genètic preimplantacional, que permet la detecció d'anomalies genètiques en l'embrió abans de la seva implantació a l'úter matern, per seleccionar els embrions que no eren portadors de la mutació del gen. De sis embrions, només dos eren lliures de la mutació del gen BRCA1.

La tècnica del DGP, que ja contempla la llei de reproducció assistida del 2006, està especialment indicada en individus portadors d'alteracions cromosòmiques o genètiques diagnosticats de malalties hereditàries greus incurables i precoces amb alta probabilitat de transmetre-les a la descendència. És per això que la doctora Núria Terribas, directora de l’Institut Borja de Bioètica, ha volgut deixar clar que la tècnica de la DGP "no es pot generalitzar ni es pot vendre la idea que les parelles podran tenir nens sans. Hem de ser molt prudents a l'hora d'aplicar aquesta tècnica, que només es pot aplicar en casos molts concrets" com els que preveu la llei de reproducció assistida.

No obstant això, l'èxit del procediment que avui s'ha presentat obre la porta a un futur esperançador per a altres casos similars.

stats