SALUT
Societat 02/03/2011

Salut vol reduir un 20% la despesa administrativa i de funcionament

Boi Ruiz presenta aquest matí el pla de xoc per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari. La Generalitat premiarà els hospitals més eficients

Lara Bonilla
2 min
PeDAGOGIA PER EVITAR ABUSAR DEL SISTEMA Salut vol reduir la hiperfreqüentació i que els pacients es coresponsabilitzin de l'ús  i l'abús que fan del sistema. La primera mesura de conscienciació ha estat entregar una factura amb el cost dels medicaments.

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El conseller de Salut, Boi Ruiz, presenta aquest matí el pla de xoc per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari. Hi ha 850 milions d'euros menys de pressupost, una retallada del 10% respecte de l'any passat. Amb aquest escenari tant cru, l'objectiu del Govern és reduir entre un 20% i un 25% la despesa administrativa, un 20% més la despesa en equipaments i entre un 8% i un 11% la despesa en serveis sanitaris i farmàcia. És un pla de set punts que el conseller va presentar fa uns dies al sector i que l'ARA avançava en aquest article de l'edició de dimarts.

A grans trets, Boi Ruiz vol refer l'estructura administrativa del sistema de salut, aprimant un 10% la cúpula d'alts càrrecs i gerents. També vol refer el catàleg de prestacions; a partir d'ara no s'acceptaran prestacions ni fàrmacs sense finançament. Això passa per negociar amb Madrid. El Govern vol augmentar el seu poder d'influència en la presa de decisions i no acceptarà cap nova prestació dins del catàleg sanitari ni cap nou fàrmac que no vagi acompanyat d'una dotació pressupostària.

D'altra banda, es reordenaran els serveis posant fi al model de proximitat: no tots els hospitals faran de tot. Ja no es podrà garantir que els pacients tindran tots els serveis a prop de casa. Aquesta era una de les obsessions de l'anterior govern tripartit, que va dotar molts centres comarcals i ambulatoris amb noves tecnologies per evitar desplaçaments.

El pla de xoc de Salut també preveu estimular l'eficiència: Salut incentivarà i reconeixerà la tasca dels hospitals i centres d'atenció primària més productius, als quals premiarà amb una partida pressupostària més elevada que la d'altres centres que no obtingui tan bons resultats. Pel que fa a les inversions, Salut revisarà no només les inversions projectades sinó també la posada en marxa de nous equipaments i serveis. Només pot garantir un 40% de les noves inversions.

stats