Societat 28/03/2012

Salut xifra en 100 milions d'euros el cost d'atendre pacients de fora de Catalunya

Boi Ruiz celebra la proposta de la ministra Ana Mato de crear un fons de garantia per compensar les comunitats

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha xifrat en uns 100 milions d'euros la despesa que té Catalunya amb l'atenció sanitària que presta a ciutadans d'altres parts de l'Estat espanyo sense que hagin estat enviats expressament pels seus centres a ser atesos per la sanitat catalana.

És per això que Ruiz ha celebrat la proposta de la ministra de Sanitat, Ana Mato, de crear un fons de garantia que compensi aquestes despeses que les comunitats autònomes poden tenir per atendre ciutadans d'altres territoris. "Falta encara veure el reglament, però d'entrada és una bona notícia", ha afirmat el conseller.

Segons el titular de Salut, existeix gent que "habitualment" passa "llargues temporades" a Catalunya, principalment els mesos d'estiu perquè vénen a passar les vacances des d'altres territoris, o en qualsevol època de l'any perquè passen aquí llargues temporades visitant a familiars. Aquestes circumstàncies, sumat a la dels turistes ocasionals que visiten Catalunya i els ciutadans que, tot i ser de territoris limítrofs tenen els centres catalans més a prop del seu lloc de residència, són els casos més habituals segons el conseller.

Ara per ara, l'Estat només costeja, a través del fons de cohesió, uns 4 milions d'euros destinats a compensar el cost de pacients que són enviats a centres catalans en visites programades per la millora pel malalt, que pot suposar acudir a Catalunya. Però els atesos pel "flux de circulació lliure" no estan compensats econòmicament de cap manera.

En aquest sentit, Boi Ruiz ha destacat que aquest és un problema que afecta a moltes comunitats autònomes, com el País Valencià o el País Basc, per exemple. I és per això que el conseller ha celebrat la decisió de la ministra. De fet, segons el responsable de Salut, aquesta era una petició que Catalunya, juntament amb altres administracions, ja havien fet al ministeri en el marc del Consell Interterritorial de Salut.

Segons la proposta de Mato, el ministeri oferirà un fons de diners amb el qual les comunitats autònomes podran anar facturant els costos d'aquests pacients procedents d'altres territoris, i suposarà una branca més del fons de cohesió autonòmica. Els detalls de la proposta, no obstant, encara s'han d'estudiar i discutir en una propera reunió de la ministra amb els consellers autonòmics de Salut.

stats