SOCIETAT
Societat 19/04/2012

Ruiz: "Hi ha tantes probabilitats de retirar l'euro per recepta com de mantenir-lo"

El conseller de Salut diu que les mesures anunciades per Madrid són "insuficients", però no aclareix si mantindrà la taxa catalana ni si hi haurà més retallades. Insisteix que necessita veure l'impacte econòmic del nou copagament farmacèutic en funció de la renda, un cop ho aprovi el consell de ministres

Ara
3 min
El Fòrum Català de Pacients, el Col·legi d'Infermeria i el PSC demanen que es retiri l'euro per recepta que les farmàcies han de començar a aplicar al juny.

BarcelonaL'endemà que el govern espanyol anunciés que el pagament dels medicaments es farà en funció de la renda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, present a la reunió de la ministra a Madrid amb les autonomies, continua sense aclarir si mantindrà l'euro per recepta. En funció dels ingressos que aporti el nou copagament, el Govern decidirà si aplica la taxa aprovada a Catalunya per reduir la despesa sanitària. La conselleria d'Economia dóna per fet que s'aplicarà, i Salut és més prudent.

"Hi ha tantes probabilitats de continuar amb l'euro per recepta com de retirar-lo", ha dit Boi Ruiz a 'El món a RAC1'.

Minuts abans, en declaracions a 'Els matins', de TV3, Ruiz ha dit que necessita veure el detall de les mesures, un cop les aprovi el consell de ministres, segurament aquest divendres. "Quan tinguem per escrit el decret llei del govern en valorarem l'impacte econòmic", ha dit.

Segons ha recordat el titular de Salut, la llei de pressupostos aprovada al Parlament deixa clar que la taxa de l'euro per recepta haurà de ser valorada si l'Estat aprova una mesura similar.

En tot cas, com ja va dir aquest dimecres després de la reunió a Madrid, Ruiz sí que ha insistit que el conjunt de les mesures anunciades pel ministeri de Sanitat és insuficient per retallar els 7.000 milions d'euros l'any que pretén Madrid: "Esperàvem altres tipus de mesures, a banda de les que afecten els medicaments". "Els ingressos que comportaran les noves mesures seran insuficients per a Catalunya i per al conjunt de l'Estat". "Les mesures no estan a l'altura de l'esforç que se'ns demana des de Madrid", ha reiterat. I ha conclòs: "Amb les mesures anunciades pel ministeri de Salut, Espanya no se'n sortirà [a l'hora de reduir el dèficit]".

Aquest dimecres, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va recordar que l'euro per recepta és una llei, i que s'ha d'aplicar a partir del juny.

Ruiz ha fet una marató d'entrevistes aquest dijous al matí. En una altra conversa a 'El matí de Catalunya Ràdio', el conseller no ha pogut garantir que no hi hagi més retallades en sanitat, atès que les mesures del govern espanyol, segon diu, són insuficients per arribar a l'estalvi marcat. "La intenció és que no", s'ha limitat a dir.

La ministra de Sanitat, Ana Mato, va anunciar aquest dimecres com es concretarà el nou copagament dels fàrmacs per estalviar 7.000 milions d'euros a l'any, 1.900 dels quals corresponen a Catalunya. Els jubilats amb pensions contributives pagaran un 10% dels medicaments, amb un màxim de 8 euros mensuals per a les rendes inferiors als 18.000 euros a l'any, i de 18 euros per a les que superin aquesta quantitat.

Segons Mato, la mitjana de despesa dels jubilats en una farmàcia és d'entre 2 i 3 euros al mes.

La població activa amb una renda inferior als 18.000 euros anuals i les famílies nombroses seguiran pagant el 40% del medicament, com fins ara. Les persones amb una renda d'entre 18.000 i 100.000 euros a l'any n'abonaran el 50%, mentre que els que superin els 100.000 euros, el 60%. La mesura no afectarà els malalts crònics, que continuaran pagant el mateix que fins ara. La informació del nivell de renda estarà detallada en la targeta sanitària de cada ciutadà. No pagaran per la recepta els aturats sense prestació i les persones que rebin pensions no contributives o rendes d'inserció.

Amb aquests paràmetres i amb les dades facilitades pel Col·legi de Farmacèutics, aquest és el nou preu dels medicaments més receptats a Catalunya.

stats