L'evolució dels contagis durant el pont marcarà el Nadal

L'acceleració de casos preocupa, tot i que, amb la vacuna, les hospitalitzacions i les morts són molt inferiors a les de l'any passat

3 min
Ambient al centre de Barcelona amb les lllums de nadal

BarcelonaEl Pont de la Puríssima pot tornar a marcar la celebració del Nadal. Aquest és el missatge que envien els experts a les portes d’un festiu que ja va demostrar el seu potencial per accelerar la pandèmia l’any passat amb la tercera onada. Tot i que aleshores no hi havia vacunes i l’impacte en el sistema sanitari era molt superior [vegeu gràfic], el ritme de noves infeccions és ara molt més alt i, a més, ha entrat en escena una variant nova, l’òmicron, que ja ha arribat a Catalunya i de la qual se’n desconeix l'impacte. Amb més de 12.500 contagis setmanals, el doble de casos que fa quinze dies, i una taxa de contagi (Rt) que anticipa que els pròxims dies encara augmentaran els nous positius, l'escenari a curt termini pot semblar un déjà-vu de l'any passat. La bona notícia és que les xifres d’ingressos i defuncions són dràsticament inferiors. Per exemple, ara s'hospitalitza el 5% dels positius confirmats –abans eren el 10%–, segons la presidenta del comitè científic assessor del Govern, l’epidemiòloga Magda Campins, i es registren deu vegades menys defuncions diàries.

“Això no treu que ens mirem el pont amb molta preocupació, no perquè sigui la tempesta perfecta que es va viure l'octubre passat o finals d'aquest juny [quan va esclatar la cinquena onada], però sí perquè ens pot accelerar els contagis a les portes de Nadal i deixar-nos en una situació més compromesa en l’àmbit assistencial”, explica la física del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc), Clara Prats. La capacitat dels hospitals i centres d’atenció primària (CAP) per assumir la demanda és encara folgada, però Campins admet que si els llits continuen omplint-se de malalts de covid "és probable" que calgui recuperar restriccions d'aforament i horari a les activitats no essencials. En tot cas, descarta tancaments com els que es van portar a terme en anteriors onades gràcies a les vacunes.

L'efecte de la vacunació és innegable: són molt bones fent la funció per a la qual van ser dissenyades, que és evitar la malaltia greu i les morts. Aquest divendres hi havia 165 malalts de covid a l'UCI i cap víctima mortal, mentre que fa un any hi havia 436 pacients crítics i 47 defuncions. En canvi, el contagi és el punt feble i als CAP la situació comença a ser estressant. El nombre de malalts que s’hi adrecen amb símptomes compatibles amb el covid s’ha disparat les últimes tres setmanes, sobretot en el grup que va dels 30 als 69 anys, i si a finals d’octubre es detectaven 960 infeccions per tests d’antígens a la setmana –el 3% de les proves eren positives– ahir ja se’n notificaven 6.091, l’11% dels tests. En quinze dies també s’han més que doblat les visites; 13.839 en les últimes 24 hores.

Barreja de bombolles ja ampliades

El virus torna a transmetre's de forma eficaç i així ho demostra la Rt, que quan supera el llindar de l'1 significa que un infectat provoca més d'un contagi nou. “Si a causa del pont creixem més de pressa i la Rt se’ns situa a 1,40 com fa quinze dies, veurem un creixement d’entrades a les unitats de cures intensives (UCI). En canvi, si la velocitat es manté o va a la baixa (entorn a l’1,2 o l’1,1), els ingressos s’anirien produint més a poc a poc i arribaríem en millors condicions a Nadal, amb menys afectació”, radiografia Prats.

Les previsions epidemiològiques anticipen que, com a mínim, les dues pròximes setmanes continuarà la pujada de contagis. De fet, tot fa pensar que s'arribarà a Nadal amb xifres realment altes, molt influïdes també pel comportament de la població durant aquest pont del desembre. Prats assegura que el principal problema del pont és que l’augment de la mobilitat pot provocar una barreja de bombolles ja ampliades (persones que s’han anat introduint al grup estable tot i no viure juntes) amb altres bombolles ampliades. I dins d’aquests grups, tant hi ha entorns amb una immunitat de grup “a petita escala” com altres de més susceptibles. És per aquests espais on el covid circula més fàcilment. 

A més, aquest mes també comencen setmanes amb molta activitat social vinculada a Nadal, com ara els sopars d’empresa. Campins fa una crida a evitar els àpats d'empresa per celebrar el Nadal perquè suposen un "risc important", ja que es barregen moltes bombolles i es dona ales al contagi. L’epidemiòloga defensa que aquests àpats, però també els familiars, s'haurien de fer preferentment només entre persones vacunades. En cas que hi hagi un convidat no vacunat, recomana que aquest es faci una PCR 48 hores abans. "Hem d'intentar que tots estiguem vacunats perquè és més difícil renunciar a les trobades”, admet.

stats