Societat 01/02/2012

Com salvar les plantes de l'onada de fred

Experts en jardineria i horticultura recomanen encoixinar la terra o deixar de regar per salvar les plantes dels balcons i horts

Marina Formoso
3 min
Port de la Bonaigua

BarcelonaLa glaçada més forta que hi ha hagut a Catalunya va ser l'any 1956. Una baixada prolongada de les temperatures va danyar fins i tot les oliveres, uns arbres que aguanten molt bé el fred. La previsió del temps indica temperatures molt baixes però no fins a aquest extrem.

A la fruita no li afecta la gelada si les temperatures no baixen més dels 5 graus sota zero. L'horta i les plantes domèstiques necessiten més atenció. Per exemple, tapar-les amb plàstics foradats i evitar moments de molt fred per regar-les. Experts en jardineria i horticultura han explicat a l'Ara.cat consells per protegir aquests dies el jardí i l'hort.

La principal amenaça: què és la 'glaçada negra'?

La 'glaçada negra' és la principal amenaça aquests dies per a les plantes. Es produeix quan es donen temperatures baixes combinades amb poca humitat ambiental, tal com explica a l'Ara.cat Emili Gispert, tècnic de parcs i jardins de Figueres. En aquestes condicions, no es forma cap capa de gebre i el fred penetra la terra fins a les arrels de la planta, cosa que fa que aquesta s'ennegreixi i es mori per dintre.

Com es pot evitar la 'glaçada negra'?

Cal cobrir les plantes amb un plàstic que s'haurà foradat abans per deixar que la planta respiri i evitar una condensació de l'aire a l'interior que la podria ofegar.

Una solució tradicional és posar les plantes sota cobert, i aïllar-les així del vent i el fred.

En el cas dels arbres fruiters o palmeres, com les que hi pot haver en jardins o horts urbans, és millor tapar directament el cor dels fruits que produeixen, ja que és la part més delicada de l'arbre, tal com expliquen des del sindicat Unió de Pagesos.

No s'espera que els arbres fruiters tinguin danys significatius per culpa del fred, ja que es troben en plena parada hivernal. Amb tot, hi ha certes plantacions, com les de cítrics o d'ametllers, que corren un risc més elevat de veure's afectades. En el cas dels ametllers, perillen especialment els que ja han començar a florir.

Les oliveres són un altre dels cultius susceptibles de sortir malparats amb l'onada de fred. Si es malmet l'escorça de les branques més joves, es corre el perill que es converteixi en una via d'entrada de malalties en dies posteriors. Per aquest motiu es recomana que es protegeixin amb fungicides a base de coure.

El Departament d'Agricultura recomana als pagesos que avancin la recol·lecció dels fruits i productes agrícoles que ja estiguin en condicions de ser agafats per tal d'evitar els efectes negatius de les gelades.

Com protegir la terra de les plantes?

Per protegir la terra es pot cobrir amb un encoixinat. Una tècnica que consisteix a cobrir el sòl amb una capa d'entre quatre dits o un pam d'algun material aïllant natural com escorça de pi, palla o fulles d'arbre. Així, es manté la humitat i es protegeix del fred. A més, també pot servir com a matèria orgànica i adob. Sobretot l'encoixinat s'ha de fer abans que el sòl ja estigui gelat perquè sinó faria l'efecte contrari.

Les plantes exteriors plantades en testos també s'han de protegir, especialment les arrels. S'han de folrar els testos amb plàstics de bombolles o fibra de coco. Es pot comprar als vivers. També es poden posar els testos dins d'altres de més grans i omplir l'espai buit amb palla.

Com s'han de regar les plantes?

Parar els recs és la recomanació principal. És molt important no regar les plantes, ni deixar-les amb aigua en els testos o els plats de sota. Això augmenta el risc que les arrels es puguin cremar a causa del fred.

En zones enjardinades, cal tenir en compte que si l'aigua cau fora del jardí i mulla la calçada poden fer-se plaques de gel i provocar accidents.

La Generalitat aconsella que es protegeixin els dipòsits i les canonades d'aigua que corrin el risc de glaçar-se.

stats