SALUT

El consens sobre el model sanitari s’esquerda al Parlament

Els retrets centren un debat monogràfic sense arribar a acords

El resultat final del debat monogràfic sobre salut celebrat ahir al Parlament va ser més aviat un diàleg de sords en què cada grup va exposar les seves tesis preconcebudes i va aprofitar l’oportunitat per llançar retrets al bàndol contrari, encara que la seva intenció inicial no fos aquesta. Mentre el Govern i el conseller Boi Ruiz van centrar-se a lloar les virtuts del sistema i van defensar-se d’uns atacs que consideren injustos, i fins i tot “immorals”, els partits de l’oposició van retreure els efectes de les retallades i van obrir la porta a reformular la legislació sanitària per diferenciar millor l’àmbit d’actuació públic del privat, i van acusar CiU d’actituds “sibil·lines” o d’una voluntat privatitzadora.

Potser no ho volien, però el resultat de més de deu hores de debat va ser més aviat escàs i només va servir per evidenciar l’esquerda que es dibuixa en el consens sobre el sistema sanitari, un consens amb tres dècades de durada que ara, després d’unes retallades que sumen 1.500 milions d’euros, sembla gairebé impossible de recuperar, sobretot si es té en compte que d’aquí tres mesos hi haurà eleccions. Els grups encara tenen temps fins divendres per negociar les proposicions que es votaran al ple, però després de la jornada viscuda a la cambra catalana difícilment transcendirà de l’esquema d’ahir: PSC, ICV-EUiA, C’s i CUP defensant canvis immediats; el conseller lamentant que l’oposició havia quedat “més a baix de l’alçada a la qual estava”; ERC intentant situar-se al mig però demanant igualment una nova llei de salut que incorpori el vessant social i lamentant l’actitud del conseller, i el PP actuant a banda de tothom i criticant que els diners s’utilitzin per obrir “ambaixadetes” i no per pagar les factures.

Proposicions divergents

Els quatre partits que havien demanat el ple extraordinari -PSC, ICV-EUiA, C’s i CUP- van enviar a última hora de la tarda una proposta de resolució conjunta, en què demanen acabar amb una “concepció mercantilista” de la sanitat i fixar terminis màxims d’accés al sistema -intervencions quirúrgiques i proves, per exemple- de compliment obligatori, a més de mesures per fomentar la transparència en tot el que tingui a veure amb la provisió i gestió dels serveis.

Per la seva banda, CiU -que en principi compta amb ERC per tirar endavant les seves proposicions- es va mostrar partidària d’aprofitar la transposició de la directiva europea sobre contractació pública per evitar que es repeteixin casos com el de l’Escala, ja que han hagut d’excloure dues vegades l’empresa privada Eulen de la gestió sanitària. El canvi legislatiu, que difícilment es completarà aquesta legislatura, permetria eliminar acusacions de privatització i, mentrestant, es prorrogarien els contractes que s’han de renovar aviat.

El debat, en tot cas, va servir per escenificar unes divergències quasi insalvables. “El consens sobre el model sanitari es va esquerdar el mateix dia que la CUP va entrar al Parlament”, va assegurar la diputada Isabel Vallet, mentre que Marta Ribas (ICV-EUiA) es va mostrar convençuda que després de les eleccions existiran noves majories que permetran construir un nou model sanitari.

Amb cert regust d’estar en temps de descompte, el conseller Ruiz va insistir que es deixi d’utilitzar la salut amb intencionalitat política i, davant dels mitjans, va reconèixer que el debat difícilment responia als interessos dels ciutadans. “Som on érem abans”, va precisar. També va intentar reprendre la idea d’un Pacte Nacional de Salut amb tots els agents sanitaris, però a la pràctica està guardat en un calaix des de fa més d’un any perquè quan el van portar al Parlament només comptava amb l’aval de CiU i ERC. En aquest context, la petició de diàleg de Marina Geli, exconsellera de Salut i ara enquadrada en el grup mixt, no va tenir efecte. Els grans consensos no arribaran en el curt termini. Caldrà esperar passat el 27-S.

300 manifestants contra la privatització

Uns 300 treballadors i usuaris de la sanitat pública es van manifestar ahir a l’Eixample per protestar contra la privatització de la sanitat. Un manifestant disfressat d’executiu feia veure que arrossegava alguns malalts des del Clínic (públic) fins al Sagrat Cor (privat) en contra de la seva voluntat. Proposen la retirada de tots els projectes privatitzadors i la creació de nous consorcis com el de Lleida. Entitats com la Federació d’Associacions de Veïns de l’Hospitalet i Cornellà, el PATT Moviment, a més dels treballadors del Clínic, van participar en la protesta.