SALUT

La nova llei del tabac

El sector sanitari vol evitar qualsevol escletxa que deixi fumar a l'hosteleria

Una vintena d'organitzacions de professionals de la salut, pacients i consumidors han demanat aquest dimecres al Senat que s'eviti qualsevol excepció en la nova llei

Una vintena d'organitzacions de professionals de la sanitat, pacients i consumidors han demanat avui al Senat que s'impedeixi qualsevol excepció que possibiliti fumar en els llocs d'hostaleria, oci i restauració a la reforma de la llei antitabac.

La Comissió de Sanitat de la Cambra Alta debat avui les esmenes presentades a la reforma de la llei antitabac (2005) perquè no es pugui fumar en cap espai públic tancat, inclosos els d'hostaleria, oci i restauració, els únics on fins ara podia fer-se amb certes condicions.

"Els 'cubicles' serien l'excusa perfecta per no complir la llei i mantenir l'omnipresència del fum en els espais d'oci i convivència", segons adverteix una carta oberta d'aquestes organitzacions dirigida als representants polítics en relació amb les excepcions i moratòries que introdueixen algunes esmenes.

El president de l'Organització Mèdica Col.legial (OMC), Juan Antonio Rodríguez Sendín, s'ha preguntat en la presentació de la carta "quin és el preu" de cada mort evitable per fum de tabac.

La presidenta del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT), Ángeles Planchuelo, ha subratllat que les excepcions no protegeixen els treballadors ni als usuaris. "Generen -ha prosseguit- un pèssim model educatiu per als menors d'edat i contribueixen a mantenir la normalitat social del consum de tabac, aspecte aquest últim de gran interès per a la indústria del tabac a l'hora de mantenir el seu nivell de negoci".

El document, presentat amb l'assistència de representis de les organitzacions, assegura que "no té cap justificació" que es busquin fórmules per seguir contaminant els espais públics tancats per "raons econòmiques que no tenen fonament" i és "intolerable" que es puguin defensar per interessos d'oportunitat política.

"Rebutgem enèrgicament -diu la carta- que tots dos interessos s'anteposin a l'obligació de preservar la salut dels nostres ciutadans".

Recorden les organitzacions que el fum del tabac mata cada any a Espanya a 56.000 persones, de les quals 3.000 moren per respirar en contra de la seva voluntat l'aire contaminat pel fum del tabac.

Més continguts de