CANVIS AL SISTEMA SANITARI
Societat 24/05/2012

La sanitat concertada, contra el decret del ministeri

Els hospitals concertats s'han rebel·lat contra el decret de l'Estat de reforma de la sanitat. El qualifiquen de "despropòsit" i dubten de la seva legitimitat perquè és una "decisió política unilateral".

Lara Bonilla
2 min
La tisorada en la sanitat ha generat contestació dels professionals als hospitals catalans.

BARCELONA.El sector de la sanitat concertada, que representa el 60% dels centres sanitaris de Catalunya, no ha estalviat crítiques contra el reial decret de reforma del sistema sanitari. A través del Consorci de Salut i Social de Catalunya, que aplega tots els centres concertats, han elaborat un document en què asseguren que el decret és "de dubtosa legitimitat" i alerten que "l'abast i les repercussions de la mesura són més grans que qualsevol dels ajustos conjunturals fets fins ara". El Consorci considera que deixar els immigrants sense accés a la sanitat i els canvis en la condició d'assegurat vulnera "principis constitucionals, l'Estatut d'Autonomia i fins a quatre lleis generals".

"Ens passen per sobre", resumeix Ramon Cunillera, director general del Consorci. "La legitimitat del decret és dubtosa perquè s'ha aprovat sense discussió parlamentària i només amb els vots del partit que és al govern [espanyol]". El fet de definir una cartera única de serveis per a totes les comunitats denota, segons el Consorci, "una falta de confiança" i xoca "amb les competències dels governs autonòmics".

Una mesura "sense precedents"

El reial decret de reforma del sistema sanitari restringeix l'accés dels immigrants sense papers a la sanitat i als majors de 26 anys que no hagin cotitzat. Amb les noves mesures, la sanitat deixa de ser universal, ja que ho limita a la condició d'assegurat. Segons la sanitat concertada, això viola els drets humans -"retalla un dret social universal d'acord amb una decisió política unilateral"- i és una "paradoxa absurda sense precedents", ja que "es veta l'accés a ciutadans que paguen una part dels costos del servei, a través d'impostos com l'IVA, l'impost sobre carburants o la factura d'electricitat, entre d'altres".

Segons Cunillera, si el que es volia era acabar amb el turisme sanitari, n'hi havia prou d'aplicar la disposició final cinquena. "El que s'ha fet no ens sembla raonable i és una barbaritat conceptual", diu. Els gestors dels centres concertats, com abans van fer els metges, adverteixen que impedir l'accés a la sanitat als sensepapers col·lapsarà els serveis d'urgències i pot generar efectes adversos en la salut de la població, com ara un rebrot de malalties com la tuberculosi i la infecció pel VIH.

El Consorci tampoc comparteix les noves mesures de copagament farmacèutic, ja que considera que s'ha perdut l'oportunitat de "millorar la justa aportació" i acabar amb la classificació entre actius i pensionistes.

stats