Societat 28/04/2021

Sanitat estudia un cas sospitós de la variant índia a València

La germana de l'afectada, que està aïllada, acabava de tornar d'un viatge al país asiàtic

G.G.G.
2 min
Infermeres atenent un malalt de covid-19 en una UCI, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl ministeri de Sanitat espanyol i la conselleria de Salut del País Valencià estudien un cas sospitós de la variant índia del coronavirus a Espanya. L'afectada és una dona ingressada a l'Hospital General de València que va arribar al servei d'urgències després d'haver estat en contacte amb la seva germana, que acabava de tornar d'un viatge al país asiàtic i que ja està aïllada.

La conselleria de Salut assegura que s'està seqüenciant la mostra per identificar el tipus de coronavirus implicat i encara es trigarà uns dies més a tenir-ne els resultats definitius. "És important saber que el cas és únic i està aïllat", han assegurat a Efe fonts de la Generalitat Valenciana. Si es confirma la sospita, seria el primer cas detectat a Espanya d'aquesta mutació que, d'entrada, no sembla una variant més preocupant que la britànica, la predominant.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha admès que "hi ha sospita" que pugui tractar-se d'un cas de la variant índia, però ha recordat que la mostra està en procés de seqüenciació i no hi ha confirmació. De moment, Espanya no limitarà els vols des del país asiàtic perquè no té vols directes, però sí que ha ha imposat quarantena obligatòria de deu dies a totes les persones que viatgin a la Índia -set dies si es fan una PCR i el resultat és negatiu- quan tornin a Espanya.

Segons Darias, l'impacte d'aquesta mutació és "limitat", amb tot s'han desplegat aquestes mesures de control fronterer per evitar la propagació de la variant originada a la Índia, on s'estan registrant 300.000 infeccions al dia i una elevada mortalitat, amb 3.000 defuncions diàries.

Contagis "estabilitzats"

Espanya ha entrat en una fase d’estancament: la incidència acumulada a 14 dies s’està estabilitzant entorn als 230 diagnòstics cada 100.000 habitants, si bé l’evolució és “dispar” entre comunitats autònomes, segons Darias, que ha explicat que encara hi ha nou territoris amb una incidència superior a la mitjana i només quatre per sota dels 100 casos. “Tant de bo encarem una baixada dels casos en les properes setmanes. Les vacunes ens ajudaran a guanyar-li temps al virus”, ha plantejat, destacant l’impacte de la campanya, que es veurà reforçada aquesta setmana amb una arribada més important de vacunes. “L’objectiu és baixar la corba i abaixar la incidència per sota de 50 casos”, ha admès Darias.

stats