SALUT
Societat 10/05/2019

La sanitat pública duplicarà les cirurgies de reassignació de sexe

Can Ruti i Bellvitge donaran suport quirúrgic a l’Hospital Clínic en la realització de vaginoplàsties

Gemma Garrido Granger
3 min
La sanitat pública duplicarà les cirurgies de reassignació de sexe

BarcelonaMig miler de persones transgènere a Catalunya volen passar per una intervenció quirúrgica que feminitzi o masculinitzi el seu cos, segons el departament de Salut. En els pròxims mesos, tres hospitals catalans de referència faran reassignacions de sexe, unes cirurgies d’alta complexitat que fins ara feia exclusivament l’Hospital Clínic. Al centre sanitari barceloní s’hi afegiran l’Hospital Germans Trias (Can Ruti) i l’Hospital Universitari de Bellvitge, que oferiran suport quirúrgic en la realització de vaginoplàsties per atendre la creixent demanda.

Els dos centres hospitalaris permetran duplicar el nombre total d’operacions trans que es fan anualment en la sanitat pública catalana. A les 30 intervencions -vaginoplàsties i mastectomies bilaterals- que ja fa el Clínic, s’hi sumaran ara 40 vaginoplàsties més que ajudaran a 70 persones a concloure el seu procés de transició. El temps d’espera per sotmetre’s a aquest tipus de cirurgia frega ja els sis o set anys. El Clínic, que va començar a fer les reassignacions l’any 2008 amb la posada en marxa de la Unitat d’Identitat de Gènere, només té capacitat per fer 15 vaginoplàsties i 15 mastectomies bilaterals anualment, i la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar recentment que el Govern aprovarà un nou decret per implementar una única llista d’espera per a tot Catalunya que agilitzi els terminis per aconseguir la reassignació de sexe. “La llista única augmentarà l’accessibilitat de forma clara per a les persones trans que esperen aquesta operació. És una aposta de país per continuar reduint les desigualtats en salut”, va afegir.

Durant una dècada, les cirugies de reassignació de sexe les ha fet exclusivament aquest centre hospitalari amb un pressupost que s’ha anat incrementant progressivament fins a arribar als 200.000 euros l’any passat. “En la llista oficial, tenim 90 persones per vaginoplàsties i unes 40 per mastectomies, i només podem fer 30 cirurgies per any”, assenyala Mauricio Raigosa, cirurgià plàstic del Clínic. Però les dades del servei d’atenció a la salut de persones trans, Trànsit, revelen que l’any 2017 hi havia unes 215 dones trans majors de 16 anys que volien fer-se una vaginoplàstia i unes 300 que, si bé s’ho havien plantejat, no havien fet el pas d’apuntar-se a la llista d’espera. En els homes trans, les xifres són similars: 124 han passat pel quiròfan i 300 desitgen fer-ho. És un fet que la demanda per reassignar-se el sexe ha crescut en els últims anys, però no així el total de cirurgies que es fan: cada any la llista d’espera creix amb un centenar de casos nous, però només se’n fan una trentena. De fet, entre 2015 i 2018 només 105 persones van aconseguir operar-se i Raigosa admet que entren més persones a la llista d’espera de les que acaben operant-se. En altres paraules: hi ha persones que sol·liciten la cirurgia i triguen fins a 2.500 dies a passar per quiròfan.

Suport quirúrgic a Can Ruti

L’expectativa per incorporar nous centres que facin les operacions ha ralentitzat el ritme d’intervencions aquest any: només s’han fet tres vaginoplàsties i dues mastectomies bilaterals al Clínic. “No sabíem si Salut decidiria redistribuir les 25 cirurgies que falten per fer entre els altres dos hospitals o si aquests es farien càrrec de casos nous de la llista”, justifica Raigosa. El departament ha decidit finalment ampliar la xifra de pacients que passaran per cirurgia aquest any, aprofitant el suport quirúrgic que ofereixen Can Ruti i Bellvitge. “És un primer pas per retallar la gran demanda, però no podem crear falses expectatives: els recursos són els que són. Als nostres quiròfans s’operaran 20 pacients, que són moltes menys de les que voldríem”, diu Sergi Martínez, director clínic de ginecologia i obstetrícia del Germans Trias.

Segons ha pogut saber l’ARA, Can Ruti no obrirà una unitat específica per realitzar les reassignació de sexe. Les 20 vaginoplàsties anuals es faran als quiròfans de ginecologia i la gestió de les sol·licituds la supervisarà Trànsit, seguint el model d’atenció a la salut de les persones trans de Salut, elaborat en consens amb les entitats de defensa dels drets trans. “Només donarem suport quirúrgic. Això significa que oferirem una unitat multidisciplinària que inclogui els serveis d’urologia, ginecologia i cirurgia plàstica per poder operar les pacients i construir neovagines, però no crearem una unitat específica ni oferirem suport psicològic. Trànsit ho centralitzarà tot”, explica Martínez.

La incorporació dels dos centres hospitalaris suposarà un increment en el volum d’intervencions de reassignació de sexe que es faran a Catalunya. Salut també ha promès augmentar els recursos i destinar-hi un total de mig milió d’euros.

stats