Societat 07/09/2016

Sant Andreu serà el nou focus festiu de la Mercè 2016

La Mercè d’enguany aposta per desplaçar actes a nous espais com el Parc de la Trinitat per aconseguir que pels barcelonins “no sigui un pont” i “s'hi quedin per gaudir-ne”

Ara
5 min
Un dels actes de cultura popular de la Mercè 2015

BarcelonaLa festa de tots els barcelonins i les barcelonines serà aquest any més “sorprenent, atrevida, participativa i descentralitzada”, segons Jaume Collboni, tinent d’Empresa, Cultura i Innovació. Aquest matí, Collboni ha donat a conèixer el programa definitiu de la festa major de Barcelona d’aquest 2016 que se celebrarà del 22 al 25 de setembre. Amb un pressupost de 3,6 milions d’euros, 500 mil euros més que l’any passat, la Mercè tindrà els mateixos tres pilars fonamentals: les arts al carrer, la cultura popular i tradicional i la participació ciutadana.

Collboni ha explicat que espera que la gent de la ciutat no se’n vagi per la Mercè, sinó que es “quedin i gaudeixin de la ciutat, que es facin la festa seva” i aprofitin la varietat d’activitats per a tots els públics.

L’edició d’enguany compta amb dos nous escenaris: el Parc de la Trinitat, que acollirà teatre, dansa i circ; i la Fàbrica Fabra i Coats, espai per a noves tecnologies, ambdós al districte de Sant Andreu.

Folklore mundial

La cultura tradicional i popular també serà present en aquests quatre dies de festa. Xavier Cordomí, director artístic de l’apartat de cultura tradicional de la Mercè 2016, ha explicat que la festa seguirà tenint actes tradicionals però amb novetats com la segona edició de la Jornada Internacional de Folklore, que se celebrarà a la plaça Sant Jaume els dies 23 i 24, i comptarà amb grups convidats del Nepal, Macedònia i el Perú, entre d’altres.

La Cavalcada

L’acte central serà un any més la Cavalcada que començarà dissabte a les 17.30 h i que enguany “té més grups convidats de fora de Barcelona”, segons Cordomí. La festa de la tradició la tancarà el Correfoc, diumenge 25, amb la incorporació d’un nou grup de metalls per al toc final de festa. Cordomí ha apuntat que “serà una posada en escena i un final de festa potent”.

Castells, sardanes i bastons

La diada castellera de diumenge, que tindrà com a colles convidades per a aquest any i per al 2017 els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls, s’espera de màxim nivell. Cordomí fins i tot s’ha mostrat confiat de veure “algun castell de nou”. El diumenge la cultura popular estarà plena d’activitats perquè, a banda de l’actuació castellera, també tindrà lloc el 66è concurs de colles sardanistes a l’avinguda de la Catedral i la cercavila i actuació dels grups de bastons a la Plaça Sant Jaume.

La diada castellera de la Mercè 2015

El Festival Pirotècnic i el Piromusical

El foc també serà protagonista durant la Mercè. Divendres i dissabte a les 22 h, la platja de la Barceloneta, s'omplirà de llum i color amb els espectacles pirotècnics de la companyia francesa Soirs de Fêtes i la colombiana El Vaquero Pirotécnicos. La cloenda de la Mercè anirà a càrrec del Piromusical, diumenge 25 a les 22 h a l'Avinguda Maria Cristina, que aquest any estarà amenitzat per música francesa, cançons de David Bowie i Prince.

MAC: Mercè Arts de Carrer

La cap de Festes de l’Institut de Cultura de Barcelona, Marta Almirall, ha presentat els dos nous escenaris dins del Mercè Arts de Carrer (MAC): la Fabra i Coats i el Parc de la Trinitat. El MAC “és un aparador immillorable tant pel talent local com internacional que aconseguirà fer créixer artistes del nostre país”, per Almirall. Més de 101 artistes i 92 companyies es donaran cita en tres escenaris diferents: el Parc de la Ciutadella, el Castell de Montjuïc i el Palauet Albéniz. Per aconseguir que la Mercè sigui compartida i participativa, Almirall ha remarcat que és un programa “pensat per a tots els públics, des dels 0 fins als 100 anys”.

El Parc de la Trinitat

Amb el nou escenari instal·lat al Parc de la Trinitat, s’intentarà “fer arribar la Mercè més lluny i més gran”, tasca que Almirall ha reconegut que no els ha estat fàcil. Creu, però, que el parc és “un lloc ideal per a espectacles amb molts detalls que el fan adient per fer-hi un festival de carrer” i és quelcom que, segons la cap de Festes, “el barri es mereix”. La zona s’entregarà a les 'street art' més famoses, com són el 'beatbox' o el 'roller skate' per intentar crear unes pistes d’art urbà com les de Nova York. Al Castell de Montjuïc s’hi instal·larà un cabaret de circ en què es presentarà, entre d’altres, Street Squad, grup barceloní de dansa urbana que va néixer l’any passat.

Projecte CreatiFi

La tecnologia també serà present durant aquesta festa major ja que al recinte de Fabra i Coats, al Parc de la Ciutadella i al Pati de les Dones del CCCB es podran veure els projectes guanyadors del programa de la Unió Europea, CreatiFi, en què amb l’ús de la tecnologia 'fiware' es crearà un espectacle tecnològic connectat entre aquests tres escenaris. En aquesta mateixa línia, el mapatge de la façana de l’Ajuntament d’aquest any barrejarà imatges en color amb d’altres en blanc i negre de la ciutat comtal.

El mapatge a  la façana de l'Ajuntament de Barcelona de la Mercè 2015

Mostra d’associacions

Un any més, la Mercè també tindrà un espai destinat a les associacions de la ciutat. En substitució de la Mostra d’Associacions però amb el mateix esperit, l’Associa’t a la Festa! vol posar de manifest, en paraules de Fernando Pindado, comissionat de Participació de l’Ajuntament, “l’energia de Barcelona que passa desaparcebuda”, l’associativa. Des de Plaça Catalunya i durant tot el cap de setmana, es buscarà fer evident que aquesta “energia existeix i que fa que Barcelona sigui viva”. A la plaça s’hi esdevindran més de 200 activitats programades, diferents mostres i es crearà un espai relacional al centre en què tots els membres de les associacions puguin intercanviar opinions, i sigui alhora un lloc des d’on fer una “mirada ràpida” a tot el que s’oferta. Pindado ha remarcat que aquest replantejament de l’anterior mostra ha fet que més entitats hagin decidit sumar-s’hi.

París: la ciutat convidada

Aquest 2016, la ciutat convidada serà, a proposta de l’alcaldessa Ada Colau, la ciutat de les llums: París. El consistori ha decidit aprovar la proposta per la “relació [de la ciutat] amb el país veí i l’admiració per les seves polítiques culturals”, segons Collboni. A més, també s’ha volgut acollir els artistes, la cultura i l’alcadessa de París, Anne Hidalgo, aquests dies de festa com a mostra de solidaritat després dels atemptats que ha viscut la capital francesa. “París és una ciutat germana”, ha conclòs Collboni.

Transport públic

Jaume Collboni ha tancat l’acte demanant als barcelonins, les barcelonines i a tots els visitants que per gaudir al màxim de la festa vagin, sempre que sigui possible, en transport públic, moment en què ha aprofitat per agrair als treballadors de TMB la feina extra que faran aquests dies. Ha recordat també que ja està disponible l’app de la Mercè per tal de poder planejar millor els actes a què es vol assistir d’aquesta festa “tan densa i concentrada “en tan poc temps”.

stats