Societat 20/08/2012

Sant Sebastià suprimirà les corrides de toros

L'alcalde de la ciutat, de Bildu, ha assegurat que "no contempla" renovar cap acord amb empreses taurines, i que vol donar altres usos a la plaça de toros. El PP i el PSOE reclamen que la pràctica continuï

Efe
2 min
El torero Alejandro Talavante durant l'última corrida de la Setmana Gran de Sant Sebastià d'aquest any. / JAVIER ETXEZARRETA / EFE

Sant SebastiàL'alcalde de Sant Sebastià, Juan Karlos Izagirre, ha afirmat que, "a dia d'avui", el govern municipal de Bildu "no contempla en absolut" arribar a "cap nou acord" amb "cap empresa taurina" perquè les curses de braus se segueixin celebrant a la Setmana Gran –o Aste Nagusia, la festa major de la ciutat– de l'any vinent.

L'equip de govern de l'Ajuntament donostiarra "comparteix al cent per cent el discurs antitaurí", segons el qual "el patiment animal no s'ha de convertir en espectacle públic", ha dit Izagirre, durant la roda de premsa que ha ofert, al costat de la delegada de Cultura, Nerea Txapartegi, per fer un balanç de l'Aste Nagusia 2012, que va concloure aquest dissabte a la nit.

En el balanç festiu que, prèviament, han fet també els grups de l'oposició, tant PSE/EE com PP han reclamat el manteniment de les corrides de toros i han demanat a Bildu que no les suprimeixi, alhora que el PNB ha recordat que en els llocs on governa se celebren aquest tipus d'espectacles i que, en qualsevol cas, la qüestió s'ha d'analitzar en termes de rendibilitat econòmica per a la ciutat.

L'alcalde de Bildu ha indicat que "el debat 'toros, sí o no' és enriquidor i saludable", tot i que el govern local que presideix és antitaurí i no considera que "les curses de braus siguin eix vertebrador" de l'Aste Nagusia donostiarra, com corroboren, segons ha afegit, "les dades de les entrades" registrades a la fira taurina d'aquest any.

Antitaurins per convicció i per estalvi

Des del punt de vista econòmic, ha afegit, "una infraestructura com la d'Illumbe –la plaça de toros de la ciutat– no es pot mantenir a costa de l'erari públic per realitzar set curses de braus a l'any".

Izagirre ha recordat l'aposta del govern municipal per una gestió centrada en l'aprofitament esportiu, en concret, per part del Guipuzkoa Basket Club (GBC), amb el qual té un conveni d'ús, a més de per "buscar la possibilitat de fer esdeveniments d'un altre tipus que siguin fructífers".

Conclòs el conveni amb Nou Desenvolupament d'Anoeta, l'empresa que ha gestionat la plaça d'Illumbe els últims anys, i no havent-hi tampoc "compromís amb abonats", ja no hi ha "cap tipus d'obligació", ha recalcat.

Izagirre ha defugit pronunciar-se amb rotunditat sobre si els toros s'han acabat a Sant Sebastià i s'ha limitat a insistir que, "a dia d'avui, no hi ha previst cap acord amb cap empresa taurina. No m'atreveixo a dir el que passarà" en el futur, ha dit, però sí que "avui o demà no signarem cap acord amb cap empresa taurina".

Ha recalcat, a més, que "la utilització d'aquest espai serà esportiva" i que aquesta "podria fins i tot arribar a ser incompatible" amb els toros.

stats