Societat 11/10/2011

El satèl·lit Rosat s'estavellarà contra la Terra la setmana que ve

Es preveu que aquest aparell de 2,4 tones es fragmenti en unes 30 peces i que no totes es desintegrin en creuar l'atmosfera

Ara
1 min

BarcelonaEl satèl·lit alemany Rosat caurà durant la pròxima setmana a la Terra, segons ha informat la NASA. Es tracta d'un aparell que porta inhabilitat des del 1999 i que podria caure sobre Canadà, ja que no es pot precisar més el punt a hores d'ara. Com ja va passar amb el satèl·lit UARS durant el mes de setembre, la primera previsió també apuntava a Canadà com a lloc de col·lisió de l'aparell. Tot i això, aquesta primera previsió va fallar. Concretament, amb el UARS les previsions van anar fallant fins a tal punt que de Canadà, que es va preveure en un primer moment, va acabar estavellant-se al Pacífic, davant les costes de Xile.

Rosat és fruit d'un projecte conjunt entre Alemanya, Estats Units i Gran Bretanya. Pesa 2,4 tones i es troba fora de funcionament des del 1999. Es va apagar quan fa fallar el seu sistema de guia i s'especula que com a conseqüència de l'entrada d'algun sistema informàtic.

El centre de control alemany afirma que hi ha una possibilitat entre 2.000 que alguna peça del Rosat pugui impactar sobre alguna persona. De fet, mai abans ha passat en la història dels satèl·lits. Després d'aquests dos casos tans seguits, els experts de la NASA assenyalen que s'hauria d'aprofundir en el coneixement del conjunt de satèl·lits que hi ha a l'espai, ja que hi ha altres aparells que darrerament els mantenen en alerta.

stats