L'astronauta que fotografiava la Terra torna a casa 340 dies després

Mikhaïl Kornienko i Scott Kelly finalitzen la missió més llarga de la història de l'Estació Espacial Internacional

Mikhaïl Kornienko i Scott Kelly han arribat aquest dimecres a la Terra després d'estar 340 dies a l'Estació Espacial Internacional (EEI). D'aquesta manera, amb la tornada de la nau Soyuz TMA-18M s'ha segellat l'èxit de l'expedició amb una durada més llarga de la història d'aquesta estació.

Tal com ha informat Roscosmos, l'Agencia Espacial Russa, s'han desplegat fins a dotze helicòpters MI-8, quatre avions, una vintena de totterrenys i uns dos-cents efectius del cos militar per fer el seguiment del descens de la càpsula i evacuació dels tripulants. Els ocupants han hagut de ser assistits per baixar a terra, segons Efe, malgrat que estava previst que ho fessin pel seu propi peu.

Abans de passar els primers reconeixements mèdics, Kornienko ha explicat que està en bon estat després del viatge. Ha ironitzat que "després d'un bany rus ja podria tornar a l'espai", tesi confirmada per fonts del Centre de Control dels Vols Espacials, que han qualificat de " satisfactori" l'estat dels tripulants.

Objectiu: observar els efectes en el cos humà

Veure com responia l'organisme humà en un vol de llarga durada era, precisament, l'objectiu del vol de prop d'un any. Per aquest mateix motiu, el germà de Scott Kelly i astronauta retirat Mark Kelly es va quedar a la Terra i la NASA compararà els resultats d'analitzar els dos cossos. Durant aquests 340 dies s'han fet més de cinquanta experiments científics als tripulants.

El fet que un astronauta rus i un d'americà hagin compartit gairebé un any sencer a l'espai ha facilitat que Roscosmos i la mateixa NASA deixin de banda les seves diferències i col·laborin en un mateix projecte. En aquest sentit, l'ambaixador dels EUA a Moscou, John Tefft, ha mostrat el seu orgull pel fet que els dos països "treballin colze a colze en missions importants" davant els mitjans de comunicació russos.

Barcelona o les illes vistes des de l'espai

L'astronauta Scott Kelly ja va enviar a través del seu compte de Twitter salutacions a la ciutat de Barcelona, quan la nau va sobrevolar la capital catalana, i va enviar una imatge on s'apreciaven les illes Balears.

S'ha convertit en el primer nord-americà que fa un vol d'aquestes característiques, però el rècord absolut de permanència a l'espai encara el té Valeri Poliakov, que va estar 437 dies a l'estació espacial Mir. L'estada es va produir entre els anys 1994 i 1995.

Més continguts de