Societat 07/03/2015

Uns 55.000 catalans participen en sectes que augmenten l'edat de captació

La crisi genera vulnerabilitat però també resta adeptes per motius econòmics

Europa Press
2 min

BarcelonaUnes 55.000 persones estan afectades directament pel centenar de sectes que opera a Catalunya, que en els últims anys han augmentat la franja d'edat de captació per motius econòmics, han diversificat les seves propostes i utilitzen les noves tecnologies per captar adeptes.

Així ho ha explicat a Europa Press el president de l'Associació Iberoamericana per a la Investigació de l'Abús Psicològic (AIIAP), el psicòleg Manuel Perlado, segons el qual les xifres d'adeptes a Catalunya i a Espanya són d'un entre 0,8% i un 0,9% de la població, el que equival a uns 400.000 adeptes en uns 200 grups establerts a l'Estat, principalment a les grans ciutats.

La AIIAP celebra aquest divendres i dissabte a Barcelona la seva primera trobada estatal sobre sectes, en què hi participen experts i exmembres de sectes, i que neix amb la voluntat que tingui caràcter anual.

Perlado ha explicat que un dels principals canvis en les sectes els darrers anys és la proliferació de propostes, ja que si abans eren majoritàriament religioses ara n'hi ha moltes amb "propostes pseudoterapéuticas" dirigides a l'enriquiment personal. Alhora, també ha afirmat que les sectes s'han tornat "més difuses, menys verticals" en els seus primers nivells, però continuen exercint un control sobre la personalitat dels adeptes.

Noves tecnologies

Les noves tecnologies també juguen un paper clau en la captació d'adeptes. Es creen fòrums i els membres estan permanentment connectats davant la pantalla.

Perlado també ha explicat que les sectes són molt actives a l'hora de fer que qualsevol crítica a Internet sigui ràpidament "bloquejada i esborrada".

El psicòleg ha assegurat que és possible sortir d'una secta, però ha explicat que després els exmembres "se senten avergonyits i atemorits". En aquest sentit, ha subratllat que trobades com la de Barcelona poden ajudar a treure la por.

stats