El sector carni es defensa i lamenta l'alarmisme de l'OMS

Els fabricants rebutgen que se'ls presenti com a factor únic en el risc de càncer i asseguren que la carn forma part d'una dieta equilibrada

Les conclusions de  l’estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que relaciona el consum de carn processada i carn vermella amb el càncer han posat en alarma el sector. Les diverses patronals i empreses càrnies catalanes amb les quals ha contactat l’ARA asseguren que encara  estudien la informació i esperen que es clarifiqui i han declinat pronunciar-se. Les organitzacions representatives del sector s’han alineat amb un posicionament unitari europeu que ha rebutjat “enèrgicament” la classificació de l’OMS i ha demanat un enfocament més global dels riscos de contraure malalties com el càncer.

En un comunicat, la Federació Europea d’Associacions Càrnies ( Clitravi), a la qual pertanyen diferents organitzacions representatives del sector a Espanya, ha defensat el consum de productes carnis com a part d’una dieta que inclogui tots els grups d’aliments tal com recomanen “organismes oficials i societats mèdiques”.

La patronal europea defensa el consum de carn en una dieta equilibrada

En la mateixa línia, el sindicat Unió de Pagesos ha reconegut que pot generar “alarma” el fet que l'OMS equipari la carn vermella o processada amb hàbits que són “clarament perjudicials per a la salut” (com fumar o l’alcohol). Segons el sindicat, el consumidor que pren aquests productes de manera “moderada” i com a part de la dieta saludable i mediterrània no ha de témer.

El president d’una pime catalana com Embotits Mitjans, Josep Maria Mitjans, reconeix que els titulars de l’informe de l’OMS “preocupen” perquè falta posar-hi context i detall. De quins productes s’està parlant? En quines quantitats són nocius? Segons Mitjans, la gamma de productes carnis i els mètodes d’elaboració (curats, fumats, processats) varien en funció dels països i cal tenir “informació més detallada i precisa” sobre a què s’està referint l’estudi.

Els productors catalans, com Mitjans, defensen els estàndards de qualitat en la matèria primera i la traçabilitat dels productes. Mitjans també recorda que la UE imposa uns controls estrictes sobre els additius que poden portar aquest tipus d’aliments.

Un sector industrial cabdal

El sector carni és  essencial en l’entramat industrial català i és per això que resulta especialment sensible a aquest tipus d’informacions sobre l’alimentació i la salut. El subsector carni suposa quasi una quarta part de tota la indústria agroalimentària a Catalunya, amb un volum de negoci que supera els 8.000 milions d’euros, segons les dades de l’anuari industrial 2014 del departament d’Empresa i Ocupació.

El porcí té un pes predominant, ja que tres quartes parts dels sacrificis són d’aquests animals. A més, Catalunya és capdavantera a l’Estat i concentra el 35% de tot el sector carni a Espanya. Amb més de 500 empreses registrades, aquesta activitat dóna feina a 30.000 treballadors, que són quasi el 40% de tots els ocupats dins la indústria d’alimentació i begudes.