El sector turístic es frega les mans amb la Setmana Santa

Apartaments i hotelers confien en penjar el cartell de complet tant a Barcelona com a la Costa Brava i la Costa Daurada aquests dies

CLARA LÓPEZ / MARIA GARCIA / ESTHER CELMA / IMMA GONZÁLEZ

El sector turístic espera amb optimisme la Setmana Santa amb l'expectativa de fregar gairebé el ple complet. Hi juga especialment a favor el calendari, una Pasqua tardana que ha disparat les reserves a Barcelona ciutat, a la costa i també als allotjaments rurals amb previsions d'ocupació força altes, que parteixen del 80%.

A la capital catalana, els apartaments turístics esperen una ocupació del 95%, ni més ni menys que 16 punts més que l'any passat, segons l'associació Apartur. Els hotels a Barcelona estaran al 85%, un 5% més plens que la Setmana Santa anterior. El Gremi d'Hotels ho veu com una continuació de la bona tònica amb què ha començat el 2019. "Tenim més bones xifres que l'any passat i una sensació de tranquil·litat i estabilitat més gran", assegura el director general, Manel Casals.

Els hotelers constaten se superaran els resultats de l'any passat i s'acostarà als registrats el 2017, un any en què la Setmana Santa va caure en dates similars. "Com mes tard són aquestes vacances, més bona és la nostra ocupació", ha afirmat Casals, que espera els dies forts entre les nits de divendres i diumenge.

Us proposem 15 plans per Setmana Santa

Els preus dels allotjaments turístics a la ciutat aniran a l'alça. La plataforma Hostmaker apunta a un encariment del 39% a la ciutat, que enfila els preus fins als 160 euros diaris i situaria Barcelona com la ciutat europea amb un increment més gran, per sobre del 15% a Londres o el 20% a París. "Estem recuperant la normalitat turística a Barcelona i les empreses associades amb nosaltres ens han informat que els preus estan pujant", corrobora el president d'Apartur, Enrique Alcántara.

El fet que la Setmana Santa caigui a l'abril afavoreix les destinacions costaneres. A la demarcació de Girona, els hotels de la Costa Brava centre i Girona ciutat lideren l'ocupació, amb un 80%. A la zona sud del Litoral, la previsió dels hotelers és del 78% mentre que a l'Alt Empordà la xifra és del 67%, segons la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona. Pel que fa al perfil del turista, gairebé tres de cada quatre seran catalans o de la resta de l'Estat, mentre que entre els estrangers predominaran francesos, anglesos i alemanys. 

En canvi, a les zones de muntanya i interior de Girona l'ocupació oscil·larà entre el 51% a la Cerdanya i el 75% a la Garrotxa.

A la Costa Daurada, tant els establiments hotelers com els apartaments compten amb una bona Setmana Santa, amb una ocupació mitjana del 84%. Encara amb part del parc d'hotels tancat –a Salou, Cambrils i la Pineda només el 70% dels hotels estaran en marxa– però amb més places que l'any passat, el litoral tarragoní confia sobretot en el turisme de proximitat, segons la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT).

Bascos, navarresos i aragonesos garantiran bones ocupacions, i encara hi haurà reserves d'última hora tant de turista nacional com francès, confia el president de la FEHT, Eduard Farriol. Això sí, afegeix que la pluja pot truncar aquests visitants indecisos, i la neu, desviar-los cap allà.

El turisme rural, un dels preferits

Les destinacions d'interior també tindran bones cotes de visitants aquests dies. Les cases rurals confien també en penjar el cartell de complet. Malgrat tot, la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural avisa que la xifra bona de Setmana Santa "no és representativa" de l'estat en què es troba aquest tipus de turisme Catalunya. "El mes de febrer vam tenir una ocupació de tan sols el 20%", apunta el president de la Confederació, Ferran Puig.

L'agroturisme vincula aquestes dades a l'augment exponencial d'allotjaments d'aquest tipus que hi ha hagut els últims anys. "La crisi ha fet que la gent es miri molt el preu, nosaltres hem hagut de mantenir-los per a un turisme de proximitat que busca qualitat", ha afegit Puig, que ha dit que el sector vol obrir-se més al visitant estranger.

Encara visitants a les pistes

A les comarques de Lleida, el final de la temporada d'esquí, amb bons gruixos de neu tant a les tres estacions d’esquí alpí que continuen obertes al públic com a les d’esquí nòrdic, i l'inici dels esports d'aventura són els valors que fan preveure al sector unes xifres d'ocupació del 95% de mitjana. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, però, només tem que les condicions climatològiques puguin jugar en contra amb una lleugera davallada de reserves d'última hora.

En el cas del turisme rural, es preveu una ocupació d'entre el 90 i el 95% durant els dies festius, mentre pel que fa als càmpings la previsió és de plena ocupació a les places de bungalous des del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua, si bé en aquests moments el nombre de reserves encara és baix. També les places d'apartaments turístics registraran una ocupació alta, així com les segones residències.