Disset detinguts en el segon macrooperatiu contra carteristes al metro de Barcelona en 10 dies

Els han arrestat per incomplir la llei d'estrangeria i sumen 300 detencions per furts anteriors

Segon macrooperatiu contra els carteristes al metro de Barcelona en 10 dies. Després que el dimarts de la setmana passada els Mossos d'Esquadra i la unitat d'estrangeria de la Policia Nacional identifiquessin 70 presumptes lladres al suburbà, els dos cossos policials han iniciat aquest migdia una segona batuda, aquest cop amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, a les estacions de metro de Catalunya i Espanya. Segons la policia catalana, aquest segon operatiu ha acabat amb la detenció de 17 persones, que sumaven 300 arrestos anteriors per delictes contra el patrimoni. La Policia Nacional se'ls ha emportat a la comissaria i ha comprovat que incomplien la llei d'estrangeria.

Una de les particularitats dels dos últims operatius és l'aplicació de la llei d'estrangeria. De fet, dels 70 identificats en la primera batuda del 27 d'agost, la policia espanyola va arrestar-ne 22 per incomplir la llei d'estrangeria, 11 dels quals han acabat ingressant al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca per ordre del jutge. Pel que fa a la persona arrestada pels Mossos d'Esquadra per tenir una ordre de detenció pendent del mateix cos, ha quedat en llibertat amb càrrecs, segons fonts consultades per l'ARA.

La policia catalana ja va advertir en el primer operatiu del 27 d'agost que aquestes batudes, que es fan en el marc del dispositiu 'Draga', es convertirien en habituals al suburbà per lluitar contra l'increment de furts. Fa uns anys una sentència del Tribunal Suprem va impedir aplicar la reincidència en el cas dels delictes lleus de furt, que ara acaben únicament amb una sanció.

En la segona batuda d'aquest divendres hi han participat un centenar d'agents dels Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana. L'objectiu era prevenir possibles furts i a la vegada identificar carteristes habituals al suburbà. A més dels 17 nous arrestats per incomplir la llei d'estrangeria -que sumarien 300 detencions anteriors per delictes contra el patrimoni, segons la policia catalana-, hi ha dos investigats per apropiació indeguda d'un telèfon mòbil i un denunciat per tinença d'haxix.

Segons les dades de la policia catalana, cada dia entre 80 i 100 carteristes actuen al metro barceloní. I, comptant tota la xarxa de transport suburbà, els Mossos asseguren que entre el gener i el juliol d’aquest any s’hi han produït 18.823 furts, un 30% dels quals s’haurien perpetrat dins del metro. En aquests set mesos s’han practicat 524 detencions, un 37% més que en el mateix període de l’any anterior. També s’han fet un 12% d’identificacions més, en total 12.644.

Actualment uns 221 lladres multireincidents tenen vigent una ordre d’allunyament del metro de Barcelona, segons dades dels Mossos. En alguns dels casos n’acumulen més d’una perquè en total hi ha 349 mesures cautelars en vigor d’aquest tipus. La policia catalana assegura que entre el 2016 i el 2019 han aportat indicis per sol·licitar 2.490 vegades l’aplicació d’aquest tipus de mesura judicial. En aquests tres anys s’ha arribat a dictar ordres d’allunyament del metro a un total de 622 persones –comptant les que encara tenen una mesura en vigor.