SOCIETAT
Societat 23/07/2011

La lluita personal d'una ciutadana contra els carteristes del metro

Eliana Guerrero dedica entre dues i quatre hores al dia a "patrullar" pel suburbà i alertar els usuaris amb cartells i fent sonar un xiulet

Acn
3 min
Eliana Guerrero alerta els usuaris del metro de la presència de carteristes

BarcelonaDavant la indignació social que provoquen els molts robatoris que hi ha al metro, una ciutadana ha decidit lluitar individualment contra els carteristes. Eliana Guerrero, nascuda a Colòmbia, va començar fa tres anys una lluita personal. Amb mètodes casolans com ara cartells, pamflets i un xiulet dedica el seu temps lliure a patrullar pel transport metropolità avisant de la presència de bandes perilloses i lamenta que els turistes estiguin "desinformats" de la problemàtica social.

Eliana troba que la solució passa per un enduriment del codi penal que el veu vulnerable, sobretot, per les famílies estrangeres amb nens. Segons ella, ha actuat d'aquesta manera perquè creu que hi ha una desinformació generalitzada sobre el perill de furts que hi ha al transport públic barceloní. Explica que els turistes arriben a Barcelona sense conèixer la presència de les organitzacions delictives.

L'actuació de l'Eliana ha arribat a la premsa europea i a la xarxa social

Les actuacions de l'Eliana han despertat l'interès de diferents mitjans de comunicació d'arreu d'Europa que l'han entrevistat. La notícia ha transcendit a la xarxa social a través de turistes que han visitat la capital catalana i han conegut la figura de l'Eliana. Ella agraeix que la seva manifestació hagi circulat tan ràpidament. "Estic sorpresa de la repercussió internacional, però ho agraeixo perquè aquesta informació està arribant a molta gent que ve de vacances a Barcelona i no saben que la poden robar", ha explicat. Després de tot aquest temps actuant ha decidit prendre una nova iniciativa, com una vaga de fam que vol començar el proper mes de setembre.

El modus operandi de l'Eliana s'ha anat modificant

El sistema de treball de l'Eliana consisteix bàsicament a observar els diferents grups assumint els perills a què està exposada. Durant els tres anys, amb una dedicació de dos a quatre hores diàries, ha anat experimentant els comportaments de les bandes, com vesteixen i com es distribueixen al llarg de les diferents línies de metro. Comenta que un dels trets diferencials que els caracteritza és el llenguatge no verbal que utilitzen, sobretot en les mirades. Des que l'Eliana va començar a actuar, el seu modus operandi ha anat canviant.

Segons ha explicat, el seu objectiu era aconseguir que els turistes s'assabentessin del problema i, per tant, es va anar elaborant diferents sistemes d'avisos que arribessin al màxim nombre de viatgers. Va començar amb crits d'avís, després elaborant un cartell amb diferents idiomes avisant de la presència de carteristes, imprimint pamflets en diferents idiomes i ha acabat recorrent a un xiulet per arribar "als que hi ha al final de l'andana que no poden sentir els meus crits".

"La base de la solució passa per una modificació del codi penal"

L'Eliana aposta per anar més enllà de la dissuasió i exigeix a les autoritats "un canvi immediat del codi penal", ja que lamenta que "robar quatre carteres al dia costa al lladre una multa de zero euros, i això no pot ser". Considera que la base de la solució és canviar la llei actual perquè la veu mancada d'autoritat per actuar durament contra els lladres. Així mateix, ha explicat que té programada una reunió amb el tinent d'alcalde de seguretat de l'ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, per parlar del problema, de les actuacions que ella està fent i per intercanviar propostes vàlides per acabar amb la presència dels lladres.

La Junta Local de Seguretat va pactar aquest divendres que Mossos i Guàrdia Urbana persegueixin junts els carteristes. Els dos cossos policials baixaran a les andanes del metro per frenar els furts. Els agents aniran uniformats, però també n'hi haurà de paisà.

stats