SALUT
Societat 11/12/2019

La Seguretat Social reconeix la primera incapacitat absoluta per exposició a l'amiant a un extreballador del metro

El Col·lectiu Ronda ha tramitat vuit expedients de malaltia professional per aquest tòxic

Gemma Garrido Granger
3 min
Un tren del metro de Barcelona en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha reconegut, per primera vegada, la situació d'incapacitat permanent en grau d'absoluta a un treballador actualment jubilat del metro de Barcelona que havia estat exposat durant més de tres dècades a l'amiant. La resolució administrativa declara que el càncer de pulmó que pateix Antonio C.A. és una malaltia professional provocada per un contacte persistent i desconegut amb aquest material tòxic entre els anys 1975 i 2011, quan l'afectat treballava als túnels del metro reparant els combois.

Aquest és, per tant, el primer cop que la Seguretat Social relaciona la presència de l'amiant al suburbà amb l'origen de la malaltia d'un treballador del Metro de Barcelona. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), però, pot recórrer aquesta decisió. De fet, és probable que la resolució arribi a instàncies judicials.

"[L'empresa] S'ha de posar les piles per oferir als seus treballadors la protecció que jo no vaig poder tenir", ha explicat aquest dimecres l'Antonio, que ha relatat que TMB no va proporcionar, ni a ell ni als seus companys, cap tipus de protecció, com ara mascaretes, tot i saber que col·locaven plaques d'amiant i que les manipulaven. Ell no era mecànic ni treballava als tallers de reparació, sinó que feia tasques de manteniment a les mateixes vies: feia servir làmines d'amiant per aïllar els estacionadors, que eren els espais on s'apartaven els combois avariats que s'havien de reparar sense afectar la circulació de trens. "Havíem de foradar les plaques, i això generava una pols que respiràvem i tocàvem amb les mans", ha afegit l'home, que va descobrir que havia emmalaltit l'estiu passat.

Els serveis jurídics del Col·lectiu Ronda consideren que la decisió de l'INSS és històrica i important per la seva contemporaneïtat –ja s'havien declarat incapacitats treballadors d'altres empreses que manipulaven amiant, però fins ara cap era del metro– i perquè impossibilita que TMB i l'Ajuntament de Barcelona "continuïn negant la presència del tòxic al metro i les conseqüències que se'n deriven". Amb tot, l'advocat que coordina l'assessorament legal a la plantilla del metro, Jaume Cortés, posa en dubte que estableixi un precedent en la resolució administrativa perquè "cada cas és diferent".

"L'amiant no perdona"

El Col·lectiu Ronda ha tramitat aquest any a l'INSS vuit expedients per al reconeixement de malaltia professional causada per l'exposició a l'amiant: dos per asbestosi pulmonar (un d'ells, un treballador en actiu que està de baixa mèdica) i tres per càncer de pulmó i un per pleura que han interposat les viudes de quatre extreballadors, així com dos casos més de càncer de pulmó: el de l'Antonio i un altre que ha arribat al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) en recurs de suplicació després de la desestimació de la demanda.

"L'amiant no perdona", ha sentenciat Cortés, que ha lamentat que fa deu mesos que van començar a advertir dels perills de l'amiant per a la salut de treballadors i extreballadors del suburbà. Aquests empleats havien treballat diàriament en contacte amb l'amiant sense ser-ne conscients –remarca l'advocat–, sovint en espais poc o mal ventilats i sense equipaments per protegir-se. Tampoc havien sigut sotmesos a revisions mèdiques adequades per diagnosticar de manera precoç les afectacions causades per aquest mineral contaminant, les quals, per norma general, triguen entre dues i quatre dècades a manifestar-se.

Els advocats celebren el reconeixement de l'INSS i insten l'empresa i l'administració a actuar amb coherència. "Esperem que, ben aviat, tinguem les primeres resolucions judicials que estableixin el nexe causal entre la presència d'amiant al metro i les patologies que afecten i afectaran altres treballadors, als quals no s'ha reconegut en via administrativa l'origen laboral de les seves malalties i les prestacions a les quals tenen dret ells mateixos en primera persona o les seves famílies en aquells casos en què, malauradament, ja hagin mort", apunta Cortés.

Fins ara TMB negava que la presència d'amiant al metro causés afectacions a la salut de la seva plantilla, si bé la pressió del comitè d'empresa els va obligar a posar en marxa un pla de revisions mèdiques especialitzades per detectar casos d'afectacions causades per la inhalació de fibres tòxiques. Segons fonts de l'empresa, el programa de vigilància de la salut del personal del metro –per a treballadors en actiu i jubilats– ha identificat vuit casos de patologies que encaixarien amb malalties causades per l'exposició a l'amiant: quatre alteracions pleurals i quatre tumors broncopulmonars. A més, s'han diagnosticat 28 casos d'alteracions pleurals i un de carcinoma broncopulmonar.

Barcelona retirarà l'amiant dels edificis públics en sis mesos

L'Ajuntament de Barcelona ha proposat a la comissió de drets socials un pla per retirar l'amiant dels equipaments públics de Barcelona en un termini màxim de sis mesos, així com la posada en marxa d'un estudi sobre la presència d'aquest tòxic a la ciutat. Si bé la regidora de Salut, Gemma Tarafa, va admetre ahir que la idea era tenir un cens per detectar l'amiant a la primavera passada, és ara que s'estan fent les "comprovacions físiques" als barris.

El primer pas serà retirar l'amiant dels edificis públics, i el govern municipal ja treballa en el disseny d'un pressupost i un calendari de retirada. Després vindran els edificis privats, segons va avançar Betevé. "Però això serà més complicat, ja que s'hauran de crear complicitats amb els propietaris", va puntualitzar Tarafa. D'altra banda, el consistori demana a la Generalitat i a l'executiu espanyol "col·laboració" per tirar endavant aquest pla.

stats