INCENDIS
Societat 22/08/2012

Una seixantena d'afectats pels focs de l'Empordà sol·liciten ajudes

Elisabet Escriche
2 min
L'incendi de l'Alt Empordà, del qual avui es compleix un mes, va cremar prop de 13.000 hectàrees.

GIRONA.Un mes després de l'incendi més important dels últims anys a l'Alt Empordà, que va calcinar prop de 13.000 hectàrees, el consell comarcal va fer arribar ahir a la subdelegació del govern espanyol les 63 ajudes tramitades de particulars i sis més d'ajuntaments al ministeri d'Interior. D'aquestes ajudes només s'han quantificat les peticions dels consistoris, que ascendeixen a 161.731 euros, una xifra que s'ha de sumar als prop de 600.000 euros que també han demanat a la Generalitat.

En total el consell va rebre 110 sol·licituds de particulars però només se'n van tramitar 63 perquè la resta eren per netejar boscos. Els tramitats, que no tenen assegurança, han presentat un informe detallat dels desperfectes i fotografies. Ara serà el ministeri de l'Interior el que determinarà si se'ls ofereix algun tipus d'ajuda. El gerent del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Josep Maria Marcé, no és gaire optimista. "Si no s'obre una línia d'ajuts, cosa a què es va comprometre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, serà difícil tenint en compte l'actual context econòmic", va assegurar.

De moment aquestes sol·licituds es destinen a una ordre genèrica que té l'Estat per a catàstrofes i que només preveu 15.000 euros per casa o vivenda afectada. Marcé sí que es va mostrar convençut que les administracions locals rebran com a mínim una part d'aquests ajuts. La Jonquera, Terrades i Agullana són els consistoris que més danys van patir a causa de les flames.

Els 47 particulars que han estat exclosos de la tramitació d'ajudes a l'Estat han estat derivats a altres administracions com el mateix consell comarcal, la Diputació o la Generalitat. A més, el gerent del consell va avançar que part dels diners que s'estan recaptant en actes solidaris per als municipis afectats per l'incendi es destinaran a regenerar la zona boscosa propietat d'aquests particulars. Dins de les sol·licituds dels particulars no hi ha els propietaris de les explotacions agrícoles, ja que han sigut derivats directament a la Generalitat.

stats