Societat 18/05/2015

La selecció sexual protegeix la humanitat de les malalties i l'extinció, segons un estudi

L'estudi, publicat a la revista 'Nature', conclou que la competició entre mascles té com a objectiu evitar malalties i assegurar la continuïtat de l'espècie

Ara
2 min
El sexe és la millor garantia que hi hagi un 'casting', en el qual els homes competeixen per les dones, i les dones trien / GETTY

BarcelonaMoltes espècies es reprodueixen de forma asexual. És la forma més segura, ràpida i eficient de reproduir-se. Per què, doncs, moltes espècies requereixen un acte sexual, la qual cosa fa que la reproducció no estigui assegurada i resulti complexa? La pregunta se l'han fet un grup d'investigadors de diferents universitats, entre elles la d'East Anglia, i la conclusió a la qual han arribat és clara: la selecció sexual, amb els mascles competint entre ells per les femelles, té com a objectiu evitar malalties i assegurar la continuïtat de l'espècie.

Per què hi ha mascles? Des d'un punt de vista d'èxit reproductiu, les espècies més eficients són aquelles en què les femelles es reprodueixen sense necessitat de relacionar-se sexualment amb un mascle. En basar-se en el sexe, la reproducció es torna més esporàdica i costosa: cal trobar una parella i arribar-hi a tenir relacions. Però si és més difícil, per què l'espècie humana (i moltes d'altres) es basen en el sexe? Per què existeixen els mascles, l'única contribució dels quals al procés reproductiu és una mica d'esperma? Segons l'estudi, perquè el sexe és la millor garantia que hi hagi un càsting, en el qual els homes competeixen per les dones, i les dones trien.

Aquesta tria és la clau de tot. Segons els científics, les espècies que es reprodueixen de forma asexual poden tenir garantida la reproducció immediata, però no el futur. Tenen tendència a patir més malalties i, a la llarga, s'arrisquen a desaparèixer. En canvi, és la selecció inherent al sexe la que resulta més eficient a l'hora de mantenir les malalties sota control i, per tant, la que més garanteix la supervivència de l'espècie.

"La competència entre els mascles millora la salut genètica de la població", explica Matt Gage, autor principal de l'estudi, que ha estat publicat aquest dilluns a la revista 'Nature'. Per a Gage, la selecció sexual actua com un "filtre que evita les mutacions genètiques perilloses, de manera que contribueix al creixement de la població i n'evita l'extinció a llarg termini".

stats