REFORMA SANITÀRIA
Societat 09/05/2012

Catalunya garantirà l'atenció sanitària als sensepapers, malgrat el decret espanyol que ho prohibeix

Així ho ha confirmat en declaracions a Rac1 la secretària de la conselleria de Salut, Roser Fernández, que considera que atendre els immigrants en situació irregular és una qüestió "ineludible"

Ara
2 min

BarcelonaTot i que el decret del govern espanyol preveu deixar sense atenció sanitària els immigrants sensepapers tot i estar empadronats, la Generalitat ha anunciat que l'incomplirà i continuarà atenent aquestes persones en considerar que es tracta d'una qüestió "ineludible".

"Nosaltres, a Catalunya, garantirem la salut pública i l'atenció primària a tots els immigrants", ha assegurat aquest dimecres en declaracions a Rac1 la secretària de la conselleria de Salut, Roser Fernández.

Segons Fernández, els immigrants es podrien traslladar a les comunitats autònomes que no apliquin la mesura, "el contrari" del que es perseguia.

Els metges també s'han rebel·lat contra el decret del govern espanyol que restringeix als immigrants l'accés a la sanitat i alerten que poden revifar malalties infeccioses com la tuberculosi. En un article publicat a l'ARA, el president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, així com metges d'atenció primària i d'hospitals públics, ja van anunciar que incompliran el decret i continuaran atenent immigrants sensepapers sense demanar-los-hi si tenen o no targeta sanitària.

Boi Ruiz diu que es fa per una qüestió de "solidaritat"

En una compareixença al Parlament, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha confirmat que es garantirà l'atenció sanitària als immigrants irregulars en les mateixes condicions que fins ara. En resposta a una interpel·lació del grup parlamentari d'ICV-EUiA al ple, Ruiz ha assegurat que, mentre les persones que es troben en aquesta situació no obtenen la nacionalitat que els dóna dret a assistència sanitària, el Govern li donarà aquest dret, segons informa l'ACN.

Ho farà, ha dit, per una qüestió de "solidaritat", ha dit, però també de "salut pública", per evitar que es propaguin malalties que ja estan radicades. El conseller de Salut ha explicitat la seva opinió desfavorable al decret impulsat pel govern espanyo sobre la salut i que pretén reduir la despesa en aquest àmbit en 7.000 milions d'euros. Segons ha dit, aquesta posició ja ha estat traslladada pel Govern a la ministra del ram, Ana Mato. Entre altres discrepàncies, Ruiz ha destacat el fet que es deixi sense assistència als immigrants irregulars. La mesura respon a la crida d'atenció que es va fer des d'Europa per tal que es regulés la situació, ha afirmat, però la manera en què s'ha fet no és la correcta, ha afegit.

stats