TRIBUNALS
Societat 03/01/2018

La sentència del cas Palau ja està enllestida

El 15 de gener es lliurarà la resolució als acusats, els seus advocats i la resta de les parts

Pau Esparch
3 min
L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet l'octubre de l'any 2009, quan va anar a declarar per l'espoli de la institució.

BarcelonaSi no es filtra abans, el 15 de gener a dos quarts de 10 del matí es coneixerà la sentència del cas Palau. Dos dies abans de la constitució del Parlament, la secció desena de l’Audiència de Barcelona lliurarà als acusats, els seus advocats i la resta de les parts processades la resolució en mà i de manera simultània. Així ho va anunciar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va precisar que els advocats i les diferents parts rebran la sentència íntegra en un CD, mentre que als acusats se’ls facilitarà en paper. D’aquesta manera, es posa data a la sentència després de més de mig any d’espera, ja que l’última sessió del judici del cas Palau va ser el 16 de juny de l’any passat.

“Intentarem redactar la sentència en un termini raonable, el més raonable possible. Es dictarà i es notificarà després de l’estiu”, va dir la magistrada que presideix el tribunal del cas, Montserrat Comas, fa mig any, quan el procediment va quedar vist per a sentència. Llavors, va anunciar que es preveia enllestir la redacció de la sentència de cara a la tardor. Aquest pronòstic va provocar que hi hagués la por que l’Audiència de Barcelona dictés la sentència enmig d’una tardor molt intensa, amb la celebració de l’1-O, l’aplicació del 155 i la convocatòria de les eleccions del 21-D. Però la tardor va passar i el tribunal del cas Palau encara no es va pronunciar.

No ha sigut fins que ha canviat l’any que s’ha fixat l’entrega de la sentència, una vegada celebrades les eleccions del 21-D i la mateixa setmana que Mariano Rajoy ha establert per a la constitució del nou Parlament català. De fet, el lliurament arribarà 10 mesos i mig després que comencés el judici pel saqueig del Palau de la Música i el presumpte finançament irregular de Convergència, que va arrencar l’1 de març de l’any passat després de vuit anys d’investigació.

Durant el judici, els dos màxims exresponsables del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, van admetre que s’havien quedat diners de la institució i van assegurar que Ferrovial havia finançat CDC a través de l’entitat musical, cosa que tant els exdirigents de Ferrovial com l’extresorer de Convergència Daniel Osàcar van negar. També havien de declarar diversos polítics, però la defensa de CDC va renunciar a la majoria. Al final del judici, el fiscal del cas, Emilio Sánchez-Ulled, va anunciar que rebaixava la seva petició de presó per a Millet de 27 anys i mig a 14 anys i nou mesos. També va reduir la pena que reclamava per a Jordi Montull de 27 anys i mig a 10 anys i 10 mesos.

Pacte amb el fiscal

Aquest canvi en la petició de Sánchez-Ulled va confirmar el pacte del fiscal amb els principals acusats, després de la confessió de Millet i els Montull sobre el presumpte finançament irregular de CDC. Sánchez-Ulled també va rebaixar la petició de presó per a la filla de Montull, Gemma Montull, de 26 anys i mig a només dos anys. En la mateixa línia, al final va demanar 22 milions d’euros de multa a Millet i Montull, 3,3 milions menys del que sol·licitava inicialment. Pel que fa a la petició de presó per a Osàcar, el fiscal va apujar lleugerament la pena que li reclamava, de set anys i mig de presó a vuit anys, amb una sol·licitud de 20 milions d’euros de multa.

stats