Societat 25/10/2019

L'Audiència permet vetar la presència de militars uniformats a la fira Expojove de Girona

La sentència dona la raó a l'Ajuntament i l'alcaldessa demana al PSOE que no la recorri

Maria Garcia
2 min
Militars uniformats a la fira Expojove de Girona en una imatge d'arxiu

GironaRevés judicial contra la presència de l’exèrcit a la fira de l’Expojove de Girona. L’Audiència de Girona ha acceptat parcialment el recurs que va presentar l’Ajuntament de Girona i accepta la clàusula del codi ètic que prohibia la presència d'elements bèl·lics a la Fira. Així, l’alt tribunal estipula que l’uniforme militar és un element bèl·lic i que, per tant, el consistori pot exigir a l’exèrcit que respecti la normativa si vol participar a la mostra.

“Estem molt satisfets perquè l’Audiència dona parcialment la raó a l’Ajuntament, i això vol dir que els militars no podran venir amb uniforme ni exhibir cartells o fotografies bèl·liques”, ha subratllat l’alcaldessa, Marta Madrenas, que també ha demanat al PSC i al PSOE “que no presentin cap recurs contra la resolució de l’Audiència”. “El PSC ha demanat en reiterades ocasions al ple municipal que limitéssim la presència de l’exèrcit a l’Expojove. Doncs ara els demanem que demanin al PSOE que, per coherència, no presentin recurs contra la sentència”.

En aquest sentit, Madrenas també ha demanat a l’exèrcit que sigui conseqüent: “Ells han exposat davant del jutge que era impossible participar a la fira sense uniforme. Espero que siguin coherents amb el que han defensat als tribunals fins ara”. A més, l'alcaldessa ha indicat que enviarà la sentència a l’Ajuntament de Barcelona “perquè vegin que amb constància es poden trobar fórmules imaginatives per reduir la visibilitat o la participació dels militars en fires tan sensibles com l’Expojove”.

Per contra, l’Audiència no ha acceptat les sancions que havien imposat als militars i que prohibien la seva participació durant tres anys.

El conflicte entre l’Ajuntament de Girona i els militars va començar el 2017 quan la Fira de Girona va aprovar un codi ètic que prohibia la presència d’elements bèl·lics. Aquell any es va demanar als militars que no participessin a l’Expojove amb uniformes ni fotografies o cartells bèl·lics, però l'exèrcit en va fer cas omís i, al lavabo de la Fira, es van canviar de roba per posar-se els uniformes.

L'Audiència renya el jutge

El tribunal resol que l'uniforme militar és un element bèl·lic, perquè va "indissolublement associat" a les forces armades "i a la facultat que només a elles se'ls atribueix de poder fer ús de la força física i d'entrar en combat si així ha de tenir lloc en situacions de conflicte o guerra". I li recorda a l'Exèrcit que inicialment "va acceptar" allò que fixava el codi ètic -perquè va acceptar anar-hi sense uniforme tot i que després es canviessin de roba-.

Així mateix, a la sentència, l'Audiència també renya el jutge d'Instrucció 1 perquè li retreu que ell mateix aprotés a la causa fotografies del Girocòmic i de la mostra de Playmobil, i li deixa clar que els uniformes militars són "ben diferents" a la "representació en plàstic d'objectes emprats en sèries de ficció o en representació infantil de fets de caire històric".

Ara bé, la decisió del tribunal ha comptat amb un vot particular d'una magistrada que estava disconforme. La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

stats