AVANTÍTOL
Societat 01/02/2011

El seny torna a les subhastes

Unes estimacions més conservadores i el rigor a l'hora de seleccionar les obres han permès a les grans cases de subhastes internacionals superar la crisi i recuperar el pols dels anys de bonança.

Antoni Ribas Tur
3 min
Christies, Giacometti

Barcelona.Tot i que la crisi no s'apaivaga, les grans cases de subhastes han aconseguit fer front a la inestabilitat econòmica, i enceten l'any amb optimisme i havent recuperat la confiança dels col·leccionistes. Després que l'any passat es venguessin les dues obres més cares adjudicades en una subhasta, Nu, fulles verdes i bust , de Picasso (Christie's de Nova York, 69,4 milions) i l'escultura d'Alberto Giacometti Home caminant I (Sotheby's de Londres, 67,6 milions), la recessió que es va fer sentir al mercat de l'art entre la tardor de 2008 i la primavera de 2009 sembla haver quedat definitivament enrere.

Mentre que l'escalada de preus d'artistes contemporanis com Andy Warhol, Lucien Freud, Jeff Koons o Damien Hirst, les obres dels quals tornaven al mercat poc temps després d'haver-se venut i així els preus pujaven ràpidament, van marcar les temporades anteriors a l'esclat de la crisi el setembre del 2007, ara la cautela a l'hora d'establir els preus de sortida i uns criteris de selecció més rigorosos i selectius marquen el camí. D'aquesta manera, les gran firmes internacionals han començat a recuperar el pols dels anys de bonança, sense perdre de vista el seny que requereix la situació econòmica actual.

"Estàvem atents al que estava succeint, però passaven els mesos i la situació es mantenia estable", afirma María García Yelo, especialista d'art modern i contemporani de Christie's Iberica sobre l'arribada de la recessió al mercat de l'art. "Encara el juny del 2008 vam organitzar la subhasta d'art impressionista i modern més important de la història de la casa". Finalment, la davallada dels preus i les vendes es va produir a les subhastes del novembre d'aquell any, i aquesta situació a la baixa es va prolongar fins a la primavera del 2009. "La tardor del 2009 el mercat va tornar a agafar forma, i el 2010 va ser el millor any de la història de la casa. Ara el mercat torna estar en un moment fort. La subhasta d'art impressionista i modern que hem organitzat és la segona més importants de la nostra història. L'art torna a ser vist com una bona inversió", conclou García Yelo.

A la recerca de valors estables

A diferència dels anys de bonança, i tot que alguns dels artistes que van batre rècords aleshores -com Francis Bacon, Andy Warhol o Jeff Koons- tornen a protagonitzar les subhastes d'art contemporani que Christie's i Sotheby's celebraran a Londres entre el 8 i el 16 de febrer, ara les grans firmes internacionals també busquen valors més permanents.

En la línia de treure a la venda obre d'una qualitat excepcional per a les quals sempre hi ha mercat, l'obra més important de la subhasta que Sotheby's celebrarà el dia 8 és, amb un preu de sortida de 19,7 milions, La lectura , un retrat de Maria Thérèse Walter que, com Nu, fulles verdes i bust , Picasso va realitzar el 1932.

Al seu torn, Christie's traurà a la venda, per 8,1-11,7 milions, Natura morta a "L'Espérance" , de Gauguin, una de les quatre natures mortes que va realitzar a les acaballes de la seva mítica estada a Tahití. Els gira-sols que hi apareixen són un tribut a Van Gogh, que havia mort una dècada abans.

Bacon i Warhol

Aquest mateix caràcter extraordinari el tornem a trobar en les obres que encapçalaran les subhastes d'art contemporani. Sotheby's subhastarà Tres estudis per a un retrat de Lucien Freud , de Francis Bacon, un dels pocs que Bacon va fer a Freud, i un testimoni de l'amistat entre aquests dos artistes, que ha estat valorat en 46,8-64,3 milions.

Christie's traurà a la venda, amb un preu de sortida de 3,5-5,8 milions, un autoretrat de Warhol pertanyent a una de les sèries d'autoretrats més importants de l'artista que ha estat redescobert recentment, després d'estar durant dècades a la mateixa col·lecció.

I una altra de les obres d'art contemporani que pot cridar l'atenció dels col·leccionistes és Tres equis , una pintura de Miquel Barceló pertanyent a la sèrie de curses de braus que va realitzar a començament dels anys noranta. Ha estat estimada en 700.000 euros, però podria fer el rècord de l'artista a les subhastes, ja que, com assenyala Beatriz Ordovás, especialista d'art contemporani de la casa, des del 2005 cap de les obres d'aquesta sèrie ha sortit a la venda.

stats