13/02/2013

La senyora Flores tem l'arribada d'un papa negre

3 min
La catedral de Barcelona no es va omplir ahir per la missa en honor a santa Eulàlia, copatrona de la ciutat.

BarcelonaMitja entrada en els bancs de la catedral de Barcelona per a la missa en honor a santa Eulàlia, màrtir i copatrona de la ciutat. Sobretot hi ha turistes i molts curiosos que treuen el cap i marxen, com Verònica Flores i la seva amiga Maribel. Comenten admirades l'arquitectura del temple i la il·luminació escollida per a una ocasió tan especial. Com que s'identifiquen com a catòliques, els demano com voldrien que fos el pròxim papa. Flores respon, sense dubtar: "Espero que no sigui negre. Les escriptures ho adverteixen: el papa negre portarà l'apocalipsi".

"Ho diu de broma, eh?", apunta la Maribel, però Flores insisteix: "Que no, que ho dic de debò; és la profecia". Flores no em precisa d'on surt aquesta profecia -la cultura popular apunta a Nostradamus-, però ella està convençuda que un successor de color per a Sant Pere suposaria la fi de la humanitat. Almenys, de Benet XVI, Flores només en diu coses bones: "Va començar com si no tingués energia, però es va anar guanyant el respecte dels fidels. Ha parlat de temes que els seus predecessors no havien tractat. Fins i tot el fet que dimiteixi és senyal d'un canvi en consonància amb els temps. Si pot ser, m'agradaria que el substituís un espanyol o un mexicà".

Tot el contrari opina una altra dona que passeja per la catedral, Eulàlia Arnas, experta en medicines alternatives: "L'Església ha perdut el pols de la vida actual, va per darrere nostre. M'interessa qui succeirà Benet XVI, però des d'un vessant social". Cada any pel seu sant, Arnas visita la catedral, no perquè sigui creient sinó perquè vol captar "l'energia del lloc". Arnas creu, i no li falta part de raó, que la catedral es va construir sobre assentaments sagrats prehistòrics, i per això a prop de la cripta encara pot sentir la força tel·lúrica de menhirs o dòlmens. Ho aprofita per encendre una espelma -més concretament una bombeta, una ofrena elèctrica- a sant Miquel Arcàngel perquè Arnas creu que l'espasa de l'àngel és un transmissor d'energia.

Sant Miquel Arcàngel té 16 ofrenes enceses, d'un total de 256 bombetes disponibles. El sant amb més bombetes enceses és sant Antoni de Pàdua, amb 60. El segon al podi dels més reclamats pels devots és sant Pancraç (50); continuen el sant Crist de Lepant (49) i sant Roc (50). Entre el fris de Santa Eulàlia crucificada i sant Roc conec el Yutaro, un japonès que volta sol per Europa armat d'una càmera Pentax i una llibreta on escriu notes. El Yutaro no creu en cap religió, només en el que observa i anota. No sabia que Benet XVI renunciava al pontificat i el sorprèn perquè diumenge passat era a Roma i va desplaçar-se a la plaça de Sant Pere per seguir la missa de dotze del Papa. T'interessa el procés de relleu del Papa? El Yutaro medita molt la resposta -potser s'hi està un minut- i, finalment, diu que no li interessa gens ni mica.

El degà de la catedral, Joan Guiteras, no esmenta Benet XVI fins als precs finals a Nostre Senyor. Demana a Déu que "estigui sempre amb ell [amb Ratzinger]" perquè ell -Déu, no Guiteras- el va escollir successor de Pere. Durant el sermó, fa comentaris sobre la moral dels nostres dies -"Si ens dediquem al pecat, ens hauria de caure la cara de vergonya"- i les desgràcies que hem de patir en vida, ja que, en realitat, sembla que són un regal: "El patiment, ho deia sant Pere, ens ha de dur al goig de la vida eterna".

Espero que acabi de sonar un cor de música sacra preciós per marxar. Per sort, a la sortida, em trobo una catòlica normal , o com a mínim el que jo m'esperava: Teresa Corbera, jubilada, barcelonina. És a la catedral per resar en record de la seva àvia Eulàlia. A Corbera li agradava més Joan Pau II que Benet XVI perquè el veia més pròxim al poble. Tot i això, aprova el Papa actual i accepta que es retiri "perquè és gran i no es troba bé". Al nou papa només li demana que l'Església doni "molt més als pobres". ¿I pel que fa a les dones? ¿Li agradaria que oficiessin la missa? "Ah, no, ja m'està bé que ho facin els homes".

stats