Societat 31/07/2011

Per què hi ha sequera a la Banya d'Àfrica?

Els climatòlegs ho associen al mateix fenomen que va provocar les fortes inundacions del Pakistan l'any passat i les d'Austràlia aquest hivern

Miquel Bernis
2 min
Somàlia és un dels països més afectats per la sequera / REUTERS

BarcelonaUna greu sequera afecta la Banya d'Àfrica des de finals del 2010, fet que està tenint importants implicacions socioeconòmiques. Els climatòlegs creuen que és culpa de la Niña, igual que les fortes inundacions a Queensland, a Austràlia, fa uns mesos, o les de l'any passat al Pakistan.

Cal dir que és normal que els primers mesos de l'any no hi plogui gaire, en tots aquests països, i en general s'hi considera l'estació seca, o si més no de poca pluja. És a l'estiu quan hi ha més precipitacions, i podem dir que el clima allà es comporta d'una manera semblant al que passa a l'Índia o en altres països asiàtics on és més conegut el fenomen dels monsons: el canvi de règim de vents fa que d'hivern a estiu el temps canviï com un mitjó. Perquè us en feu una idea, la capital d'Etiòpia, Addis Abeba, rep entre el juliol i l'agost normalment uns 600 litres per metre quadrat, tot el que plou un any normal a Barcelona en 365 dies. Entre el novembre, desembre i gener, en canvi, no n'hi cauen ni 30.

A mesura que avança l'any, però, la pluja normalment va augmentant, i si aquest any no ho ha fet és segons els climatòlegs per l’efecte de la Niña, un fenomen climàtic que es dóna al Pacífic, però que té implicacions a moltes altres regions del món.

Què són el Niño i la Niña? Al Pacífic hi ha un corrent persistent que normalment va d'Amèrica cap a l'Àsia/Austràlia. Això provoca que les aigües superficials, les més càlides i que originen pluges amb més facilitat, acostumin a situar-se a la banda asiàtica. El Niño i la Niña no són més que alteracions d'aquest corrent, que periòdicament tendeix enfortir-se o a debilitar-se. Això altera molt el règim de pluges i fa que regions desèrtiques passin a tenir aiguats forts i a la inversa. Tot i passar al Pacífic en les darreres dècades els climatòlegs han descobert que té implicacions en altres punts del món. La comunitat científica creu, per exemple, que les greus inundacions de l'any passat al Pakistan estan relacionades amb el fenomen, i també les pluges persistents a Queensland, a Austràlia, sobre les quals vam parlar fa alguns mesos al blog.

Pot tenir relació, la Niña, amb l'estiu absent a Catalunya? Durant els darrers anys, els climatòlegs han intentat buscar coincidències entre el fenomen i els canvis de temps al Mediterrani, però mai s'hi ha trobat correlació. Així com en països de l'Àsia o de l'Àfrica aquest fenomen fa canviar molt el temps, a casa nostra per ara ningú ha pogut provar que així sigui.

L'últim episodi de la Niña va començar just a l'estiu passat, i ara pràcticament ha remès, de manera que s'espera que les condicions de pluja vagin tornant a la normalitat a tots aquest països durant els pròxims mesos.

stats