Societat 20/12/2017

La sequera obligarà a reutilitzar aigua de depuradora per al consum de les llars

L'aigua residual regenerada es tornarà a abocar al Llobregat per abastar part de Barcelona i l'àrea metropolitana

Elena Freixa
4 min
La planta regeneradora d'aigües residuals es posarà en marxa el 2018

El Prat de LlobregatCatalunya està en fase de prealerta per l’episodi més greu de sequera dels darrers deu anys. Amb el nivell dels pantans de les conques internes al 47% de la capacitat i les dessalinitzadores treballant a tota màquina –la del Prat està al 70% de la capacitat– les administracions busquen noves eines per pal·liar els efectes que pot tenir que no plogui els pròxims mesos i s’entri en fase d’alerta a la primavera. Una de les sortides serà recórrer a la reutilització de l’aigua de la depuradora del Prat per a usos agrícoles, ambientals i també per reciclar-la com a aigua de beure que arribi a una part dels barcelonins i a altres poblacions veïnes de l’àrea metropolitana.

La regeneració de l’aigua és una reivindicació de l’empresa Agbar, que té una participació majoritària a Aigües de Barcelona, que és qui gestiona la depuradora del Prat. Aquesta petició sembla que serà escoltada, perquè ahir tant l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) van anunciar que signaran un conveni pròximament perquè l’estació regeneradora d’aigua (ERA) es posi en marxa l’any que ve.

La regeneració de l’aigua comporta una sèrie de filtratges més exhausitius que, d’entrada, deixen l’aigua en un estat “prepotable”, va explicar ahir el director de la planta ERA del Prat, Javier Santos. Les instal·lacions tenen una gran canonada de 15 quilòmetres de longitud capaç de bombar aquesta l’aigua ja filtrada fins a Molins de Rei per alliberar-la al riu Llobregat i fer-ne créixer el cabal, ara molt baix. L’aigua baixaria pel curs del riu fins a la planta potabilitzadora que hi ha a Sant Joan Despí, on passaria els últims tractaments per fer-la apta per al consum humà.

Segons el conveni que signaran pròximament l’ACA i l’AMB, l’ús de l’aigua reutilitzada de la depuradora per al consum humà només es preveu en casos de sequera excepcional (quan els pantans baixin del 25%; ara estan al 47%), però la mateixa ACA va reconèixer ahir que un futur comitè d’experts avaluarà poder recórrer a aquesta solució per generar aigua potable “abans del període d’excepcionalitat”. El responsable de la planta va defensar ahir que l’aigua regenerada té “més puresa” que la del mateix riu Llobregat i va recordar que la reutilització és una solució sostenible que ja s’utilitza a llocs com a Califòrnia per proporcionar aigua de beure als consumidors.

Santos va reconèixer que aquest procés comportarà un sobrecost de 10 cèntims per cada 1.000 litres d’aigua regenerats, però va defensar que el cost d’una dessalinitzadora és tres cops més alt.

10 anys en desús

La planta per regenerar aigua es va construir fa deu anys, quan Catalunya estava amenaçada per una sequera greu, però mai s'ha arribat a activar. La depuradora del Prat, de fet, té una capacitat per tractar més de 300.000 metres cúbics d'aigua al dia –l’equivalent a 100 piscines olímpiques–, però ara la planta de reutilització treballa a menys de l’1% de la capacitat i la major part de l’aigua que depura –que prové d’una quarta part de Barcelona i 22 municipis del voltants–va a parar directament al mar.

L’aigua de beure és només un dels usos potencials de l’aigua que es podrà reutilitzar. El responsable de la planta va explicar que, un cop neta, també es podrà destinar a usos agrícoles a la zona del Llobregat, per abastir la indústria de la Zona Franca o bé per omplir dipòsits d’on s’abasteixen les cubes dels serveis de neteja de Barcelona.

Santos va afegir que, en una última fase del tractament, l’aigua passa un “ultrafiltratge” i una tècnica “d’osmosi inversa” que permet extreure-li tots els sucres i les sals. Això permet recarregar amb aquesta aigua els aqüífers subterranis de la zona del Llobregat, que estan amenaçats per la salinització perquè quan baixen els nivells d’aigua s'hi filtra sal procedent del mar.

L’ACA garanteix el finançament

L’ACA, que és la propietària de la instal·lació, té previst donar el vistiplau a finals de mes perquè l’estació de regeneració pugui posar-se en marxa a partir de l’1 de gener del 2018. Per engegar la instal·lació del Prat, Aigües de Barcelona –l’empresa publicoprivada que gestiona la depuradora– calcula que caldria una inversió inicial d’uns 307.000 euros per posar a punt les instal·lacions i com a mínim quatre de marge per començar. Segons l’ACA, si les pluges no arriben en abundància, de cara a la primavera hi ha risc que s’hagi de recórrer a començar les restriccions i limitar l’aigua de rec. L’aigua reutilitzada, van assegurar ahir, és una mesura addicional a les dessalinitzadores, que van ser la primera opció davant l’amenaça de l’escassedat de pluges.

D’acord amb el conveni que signaran l’ACA i l’AMB, la Generalitat es farà càrrec dels costos d’explotació de la nova instal·lació, calculats en uns 2,5 milions d’euros, amb la possibilitat d’incorporar un milió més en cas que s’hagués d’augmentar la quantitat d’aigua regenerada. L’ACA també garanteix fins a un milió addicional per cobrir possibles actuacions de millora i adequació de les instal·lacions existents.

L’AMB va confirmar que l’explotació de l’estació “la seguirà fent Aigües de Barcelona”, actual gestor de depuradora al recinte. “No es tracta d’una nova instal·lació, simplement és afegir el procés de regeneració a la cadena de tractament”, van assegurar fonts de l’ens metropolità. Aigües de Barcelona és l’empresa publicoprivada on Agbar té el 70% de la participació; un 15% està en mans de Criteria Caixa, i l’AMB té el 15% restant. De fet, la creació d’aquesta empresa per l’abastament de l’àrea metropolitana el 2012 està judicialitzada. El TSJC en va anul·lar tot el procés i Abgar va presentar un recurs al Tribunal Suprem que encara s’ha de resoldre.

stats