Societat 24/08/2012

La sequera provoca una caiguda del 25% de la collita de raïm

Thaïs Gutiérrez
2 min

BARCELONALa collita de raïm d'enguany serà més reduïda que en campanyes anteriors. Aquesta és la previsió que Unió de Pagesos va fer ahir explicant que la sequera dels últims mesos ha afectat negativament la quantitat de raïm produït. La davallada podria situar-se, segons els càlculs del sindicat agrari, entre un 20% i un 30% respecte a la verema de l'any passat.

Joan Santó, responsable del sector de la vinya d'Unió de Pagesos, va detallar les xifres del descens. L'any passat es van recollir més de 440 quilos de raïm a tot el país, mentre que enguany les xifres indiquen que la collita estarà al voltant de 360 quilos. Però en alguns casos, com la zona de la Conca de Barberà, el descens pot arribar fins al 50% en relació amb l'any passat.

Tot i això, els pagesos confien que la qualitat d'aquest raïm sigui "boníssima", com deien ahir des de la DO Penedès, que va donar el tret de sortida de la verema. "Els blancs d'aquest any seran d'una qualitat molt bona i creiem que els rosats i els negres seran excepcionals", va dir ahir Francesc Olivella, director de la DO. El principal motiu de la bona qualitat del raïm ha estat la meteorologia, ja que enguany s'han donat unes condicions meteorològiques força diferents de la d'anys anteriors -amb poques pluges i temperatures molt altes-. Això ha afavorit molt el raïm i ha provocat que les plantes "estiguin molt sanes", tal com va explicar el director de la DO, destacant que no hi ha hagut ni infeccions ni malalties com va passar l'any passat, quan les pluges abundants que van caure a l'hivern i a la primavera van provocar molts problemes de fongs i insectes a les vinyes.

Cau el preu del raïm

D'altra banda, com ja fa anys que passa, Unió de Pagesos va tornar a denunciar que les grans empreses vitivinícoles paguin als pagesos preus per sota del valor de cost de la producció.

Josep Maria Coll va denunciar que les grans companyies del sector "estableixen una política fixada a partir dels seus únics interessos econòmics". Coll va criticar que l'administració no faci res per acabar amb aquesta mala praxi i continuï donant ajudes a aquestes grans empreses. Les primeres estimacions apunten que els pagesos cobraran entre 25 i 30 cèntims per quilo de raïm, una xifra molt similar a la de l'any passat.

stats