Publicitat
Publicitat

Quasi tres de cada quatre usuaris dels serveis socials a Barcelona són dones

Pràcticament el 20% dels usuaris hi ha de recórrer tot i tenir una feina, segons una enquesta municipal

El perfil de l'usuari dels serveis socials a Barcelona és el d'una dona entre 35 i 44 anys nascuda a Espanya. Les dones representen prop de tres de cada quatre usuaris que s'adrecen a aquests serveis (el 72%), segons les dades de l'enquesta que ha fet l'Ajuntament a 12.300 persones majors de 16 anys que han estat ateses.

Gairebé el 20% de les persones que recorren als serveis socials municipals ho han de fer tot i tenir una feina, mentre que el 36,7% està a l'atur i el 43,8% són persones inactives. La renda mitjana per llar atesa és d'11.611 euros, pràcticament un terç de la mitjana catalana. La majoria tenen estudis primaris (45%) o no en tenen (17,7%).

Pràcticament la meitat de les unitats familiars que s'adrecen a serveis socials tenen menors dependents. Prop del 60% dels usuaris tenen un habitatge en règim de lloguer.

Les llars de les persones usuàries de serveis socials tenen una despesa mitjana associada a l'habitatge de 8.014 euros anuals si tenen hipoteca i de 5.978 si estan de lloguer, la qual cosa significa que es destina entre el 50 i el 70% dels ingressos a aquest apartat, molt per sobre dels estàndards recomanats.

En l'àmbit laboral, el salari mitjà de les persones usuàries és de 6.485 euros nets l'any, el que significa uns 540 euros mensuals, per sota del salari mínim interprofessional.

La mitjana de valoració dels serveis socials de l'Ajuntament se situa en un 7,6 sobre 10. La tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha remarcat que les dades demostren que el consistori cada vegada arriba a més gent, ja que l'atur baixa però les persones usuàries pugen.

Hi ha entre 80.000 i 90.000 persones ateses pels serveis socials a Barcelona, i si s'hi afegeixen els usuaris d'altres serveis relacionats, la xifra arriba fins a les 160.000, un 10% de la població barcelonina.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de