Societat 10/07/2013

Set detinguts per forçar una jove discapacitada a prostituir-se

Entre els arrestats hi ha la mare i el padrastre de la víctima. La policia va rescatar la noia del bordell Paradise de la Jonquera

Acn
3 min
El macroprostíbul 'Paradise' de la Jonquera, on el mes de març passat la policia espanyola va alliberar la jove disminuïda psíquica./ ACN

La JonqueraLa policia espanyola ha detingut set proxenetes que obligaven una jove disminuïda a prostituir-se en pisos, bordells i carreteres de Catalunya. Entre els detinguts hi ha la mare i el padrastre de la víctima, que és d'origen romanès i té 21 anys.

Des del 2009, entre d'altres, l'havien forçada a prostituir-se en un club de Terrassa, en una rotonda de la Jonquera (Alt Empordà) i al macrobordell Paradise. Precisament, al Paradise és on els agents la van rescatar el mes de març passat, després que una ONG els posés en alerta. L'operació policial també ha permès intervenir més de 40.000 euros, que el grup havia aconseguit amb la víctima. Un dels proxenetes detinguts, a més, atacava les noies amb un pal de golf.

La investigació que ha permès alliberar la jove disminuïda i detenir els proxenetes que la forçaven a prostituir-se es va engegar després que una ONG posés la policia en alerta. L'entitat, que dóna acollida a víctimes d'explotació sexual, va explicar als agents que hi havia una jove romanesa a qui obligaven a prostituir-se en una rotonda de la Jonquera.

L'ONG també va fer saber a la policia que la víctima, que ara té 21 anys, pateix una minusvalidesa psíquica. Els agents van obrir una investigació i, d'entrada, van centrar-se a aconseguir els diferents informes i dictàmens mèdics que acreditaven que la jove patia una disminució i que, a més, era influenciable fàcilment.

En paral·lel, els agents van intentar localitzar la jove –tot i que sense èxit– a la rotonda on l'ONG els havia dit que l'obligaven a prostituir-se. Al final, la policia espanyola va poder aconseguir el seu mòbil i, gràcies a això, els agents van saber que la noia exercia al macroprostíbul Paradise, que es troba a l'entrada de la Jonquera.

Al mes de març, els policies van anar fins al macrobordell i van aconseguir rescatar la jove romanesa. L'encarregat del club els va explicar que ella mateixa havia anat fins al Paradise demanant poder-hi "treballar", perquè el proxeneta que l'explotava a la rotonda l'havia agredida.

Forçada per la seva mare

Després que la policia espanyola la posés sota protecció, la jove romanesa va explicar als agents que la seva mare, que vivia a Terrassa, era qui l'havia forçada a prostituir-se. La noia, que ara té 21 anys, portava des del 2009 –quan va complir els 18– voltant per pisos, carreteres i prostíbuls de Catalunya.

Els agents van entrar al domicili de la mare i allà la van detenir tant a ella com al seu company sentimental. Aquell mateix dia, la policia espanyola també va fer una entrada i escorcoll en un bordell de la ciutat (que era el primer lloc on la jove es va veure forçada a prostituir-se). Allà, els agents van detenir tres proxenetes i també van identificar deu dones que exercien al local.

El proxeneta, amb falses promeses, es va endur la noia romanesa del local i la va obligar a prostituir-se a peu de carretera. A més, per doblegar la voluntat de la jove disminuïda, la solia amenaçar i agredir amb l'ajuda d'una altra dona (que feia funcions de controladora o prostituta de confiança, com recull la policia).

Un cop els agents van alliberar la víctima del Paradise, però, tant el proxeneta com l'altra dona es van fer fonedissos. La policia espanyola els va perdre la pista durant diversos mesos, però ara fa poques setmanes van saber que havien tornat a la Jonquera. Els agents van detenir-los a tots dos el passat 2 de juliol. En el moment d'emmanillar el proxeneta els agents van trobar-li al cotxe un bat de beisbol i una navalla de 19 centímetres de fulla.

Tres escorcolls i 40.000 euros

Durant l'operació policial que ha permès alliberar la jove disminuïda de les urpes dels set proxenetes, la policia ha portat a terme tres entrades i escorcolls (dos en prostíbuls i el darrer, i un al domicili de la mare). En total, els agents han intervingut 123 resguards d'enviaments de diners, on constaven quantitats que sumen més de 40.000 euros (que el grup havia aconseguit amb la víctima). També s'han comissat llibretes, agendes i documentació diversa que incrimina els detinguts.

A l'operatiu han pres part agents de la unitat especialitzada que té el cos a Madrid i a Barcelona i també policies de les comissaries de la Jonquera, Manresa i Terrassa.

stats