CIÈNCIA
Societat 12/09/2011

Gats fosforescents per combatre la sida

Científics de la Clínica Mayo han creat uns gats fosforescents que tenen un gen que els protegeix davant la infecció del VIH. Els responsables han aconseguit modificar el seu genoma per dotar-los d'aquesta immunitat

L.bonilla
1 min
Els gats fluorescents

BarcelonaSón gats fàcilment visibles en la foscor però, a més, tenen un gen que els protegeix davant de la infecció del virus de la sida. Científics de la Clínica Mayo han modificat el genoma d'aquests gats per proporcionar-los aquesta immunitat. Aquesta estratègia d'immunització per combatre la sida dels gats obre noves portes també per combatre el VIH en humans.

L'objectiu és aconseguir gats amb immunitat al virus de la immunodeficiència felina (VIF). El descobriment ha sigut qualificat "d'extraordinari" i és dóna a conèixer a l'edició en línia de la revista Nature MethodsNature Methods. "Un dels grans avantatges d'aquesta investigació biomèdica és que pretén millorar tant la salut humana com felina", afirma el doctor Eric Poeschla, biòleg molecular de la Clínica Mayo. "Pot ajudar tant gats com persones", afegeix.

La tècnica s'anomena transgènesi lentiviral de gàmetes i consisteix a introduir gens en els ovòcits (òvuls) dels felins abans de la fertilització dels espermatozous. També es va introduir un gen d'una medusa per fer contrast i seguiment. Això últim provoca fosforescència en la descendència dels gats. I d'aquí, que els gats siguin fàcilment identificables en la foscor.

stats